Bezoek aan Kasteel Huize Doorn 9 juni 2001

We verzamelden ons bij de parkeerplaatsen achter de VVV van Doorn. Na de rituele begroeting aldaar werd ondergetekende nog gefeliciteerd met z'n verjaardag. Na dit gebeuren wandelden we met 'vrijwillige gids' naar de IJskelder in het nabijgelegen bos.

Een IJskelder is een stenen 'keldergebouw', afgedekt met een lading zand, waar vroeger (uiteraard) ijs in werd bewaard. Het ijs werd vroeger uit vijvers e.d. gezaagd en dan in deze gebouwen bewaard. Hierin bleef het 2 tot 3 jaar (!) goed. Het ijs werd in de zomer uit de ijskelders gehaald om in de wand van de 'ijskasten' (van herenhuizen) te plaatsen.

Tegenwoordig is de Doornse IJskelder bestemd voor vleermuis huisvesting. Echter de vleermuizen weten dit nog niet. Enkele jaren geleden is de Doornse ijskelder hersteld tot de huidige staat. De ijskelder was namelijk geheel ingestort, en als afvalstortplaats (kranten, brommers, etc.) gebruikt. Tijdens de herstelwerkzaamheden aan de ijskelder waren er nog wel vleermuizen aanwezig in de bouwput die er toen was. Maar na de verbouwing zijn de vleermuizen verdwenen en nooit meer terug gekomen.

Na het bezoek aan de IJskelder hebben we met zijn allen wat gegeten en gedronken op een terrasje in het centrum(pje) van Doorn. Leuk terrasje, dat wel, maar die doorgaande weg had er eigenlijk niet moeten zijn op bijna armslengte afstand. Goed weertje weer trouwens!

Vervolgens gingen we na de lunch gingen we richting Huize Doorn". In dit huis-van-formaat woonde van 1920 tot 1941 de Duitse ex-keizer Willem II in ballingschap. We waren aan de vroege kant, even wachten dus. De rondleiding werd gehouden door een 'heer op leeftijd'. Je kon duidelijk merken dat-ie dat vaker had gedaan, want het ging met een behoorlijk rap tempo.

Even wat opmerkelijkheden cq anekdotes die verteld werden:

Persoonlijk vond ik het best leuk, zo'n 'cultureel' uitje, anders dan de andere uitjes. Toen had je tenminste nog echte adel, niet zo'n wuss(*) als die W.A. van nu. Na het uitje nog met een gedeelte van de groep naar "huize Maarn", voor wat taart-met-koffie enzo. Dit was een gezellige afsluiter van een cultureel uitje. 

-John

(* wuss: a weak, cowardly, or ineffectual person ('The World AlmanacŪ and Book of Facts 1997')


Naar verhalen overzicht