Een tochtje door de achtertuin 19 mei 2001

Op zaterdag 19 mei 2001 hadden wij de eerste activiteit van de tweede agendaperiode in Noord-Holland, namelijk de autopuzzeltocht georganiseerd door Matthijs en Hennie.
De dag begon met een stralende zon, en dat is de gehele dag zo gebleven. Uitstekend weer om zo'n tocht te verrijden. Matthijs en Hennie waren al weken van te voren begonnen de tocht voor te bereiden door kaarten te raadplegen, mogelijke routes te bekijken en natuurlijk ook diverse keren de route te rijden met z'n tween. Als moeilijkheid in de tocht hadden zij ook nog foto's gemaakt van objecten onderweg, waarbij je moest aangeven tussen welke routepunten die genomen waren. Daarmee waren dan extra punten te verdienen.

De startplaats voor de 16 deelnemers was bij Matthijs z'n flat in Purmerend. Equipes werden samengesteld, zodat er vijf auto's vertrokken vanaf 10.30uur. Vier equipes van drie en n equipe van vier personen. Die auto met vier personen kreeg startnummer vijf, want daar zaten de "beste" autopuzzeltochtrijders in (volgens de organisatie), en die moesten dan ook maar als laatste vertrekken. Hierin zaten Guido en Rob (puzzeltochtorganisatoren in 1999 en winnaars in 2000), Ren en Elja: dus extra ballast aan boord, zodat een overwinning die dag minder waarschijnlijk zou zijn.

Equipe vijf was Purmerend nog niet uit, of ze reden al gelijk verkeerd, doordat ze de aanwijzing over een pand van Wijkbeheer niet gezien hadden. Gevolg: tien kilometer te veel gereden en een verlies van een half uur voordat ze weer op het juiste spoor zaten. De tocht ging met vele aanwijzingen via Wormer en Krommenie langs Heemskerk naar de rustplaats in Bakkum. Bij de parkeerplaats van het bezoekerscentrum moest nog een vraag beantwoordt worden over het waterverbruik van n persoon gemiddeld per dag. Daar kwam de als laatste gestarte equipe, nummer vijf, als tweede aan, wat verbazing gaf bij de inzittenden, en de organisatie natuurlijk. Langzaamaan druppelden de andere equipes binnen en afstanden en tijden werden gelijk genoteerd door Hennie. Hij had in zijn Ford (s)kort een koelbox met gekoelde dranken die er goed ingingen bij alle deelnemers.

Vanuit de eerste rustplaats ging de puzzeltocht weer verder langs Heiloo en het zuiden van Alkmaar via allerlei binnendoor kronkelwegen naar het gehucht De Rijp, alwaar foutjes zaten in de route-aanwijzingen, maar dat kon de tocht niet bederven. Bij de sporthal was alweer de tweede rustplaats, waar equipe vijf als eerste aankwam. Tussen de andere equipes vielen grote gaten wat betreft aankomsttijden op de rustplaats bij Hennie en Matthijs in De Rijp.

Het derde deel van de schitterende tocht ging door landerijen in de buurt van Middenbeemster, Oosthuizen naar de finish in Purmerend.
De zwaarste equipe kwam als eerste aan om half vijf en de laatste bij zessen. Tien foto's , honderdvijftig kilometer en honderdvijftien aanwijzingen met vragen later, was iedere equipe bij Matthijs zijn ouders om aan een heerlijke BBQ te kunnen beginnen.

Ondertussen rekenden en puzzelden de organisatoren zich suf om de einduitslag, we dachten dat ze er nooit uit zouden komen! Zij bewaarden de uitslag wel tot aan het eind van de BBQ, zodat de resultaten nog lekker op zich lieten wachten. Equipe vijf bleek in totaliteit het beste uit de bus te zijn gekomen en daar hoorde champagne bij!
Het was een gezellige en goed georganiseerde dag die volgend jaar weer door anderen georganiseerd mag worden. Ik ben benieuwd wie die uitdaging aangaat. Veel succes en de groeten,

Rob.


Naar verhalen overzicht