Introductieles zelfverdediging 27 januari 2002

Onder begeleiding van onze vechtsportspecialist Marc en jiujitsu trainingsmaatje Luuk, begonnen we snel aan een korte maar effectieve opwarmronde. Eigenlijk kwam dit neer op rondjes rennen door de zaal. En waarom ook niet? De beste verdediging, naast zelfbeheersing en je mond, blijft natuurlijk altijd wegrennen uit nare situaties. Ik nam op dat moment maar aan dat hard kunnen lopen een vereiste is.

Afijn, na tig rondjes en wat strekoefeningen begonnen we met onze eerste boksronde. Hiervoor moest iedereen een trainingsmaatje zoeken en rustig leren stoten met de vuisten op een stootkussen. Na een serie korte 'punches' werd er gewisseld met het stootkussen en voordat je het wist was je slagen aan het incasseren. Op dat moment besefte men pas goed hoe prettig het is om een beetje bescherming te hebben.

Bij het trappen kwamen we er achter hoe effectief dat stootkussen eigenlijk was. Het doel was om je scheenbeen bovenop het dijbeen van je sparringpartner te laten landen, terwijl hij of zij het stootkussen goed zou plaatsen om eventueel letsel te voorkomen. Maar zelfs met die bescherming bleken wij amateur kickboksers tot behoorlijke prestaties in staat. Na zo'n 10 keer trappen werd tussen sommige teamleden al rap overlegd of het niet 'wat zachter' kon. Mijn sparringpartner en ik probeerde ons voor te stellen hoe pijnlijk het zou zijn om zo'n schop op het blote bovenbeen te ontvangen. We hebben het maar niet geprobeerd.

En hoe ga je om met iemand je bij de kraag vast heeft gepakt en niet van plan is om je los te laten? Duidelijk een probleem waar 14 clubleden nu een passend antwoord op hebben. Middels een speciale duik-en-klem techniek liet onze sparringpartner binnen 2 tellen onze kraag los en vervolgens hadden we hem (of haar) betrekkelijk snel geÔmmobiliseerd. Hadden we dit niet als training gedaan, maar in het echt, dan had een potentiŽle aanvaller zeker een paar dagen niets meer kunnen doen met die arm.

Met klemzetten en vasthouden probeerden we de tegenstander op de grond vast te "pinnen". Met wisselend succes, doordat sommige leden van ons clubje uit uitermate capabele Houdini's in elke ongewenste situatie weten te ontsnappen.

Als afsluiting gaven onze instructeurs Marc en Luuk een demonstratie van verschillende technieken. Het waren mooie en strakke combinaties. Kickboxen, jiujitsu Ö. Het zag er allemaal even spectaculair uit. 

Na de introductieles kreeg iedereen nog een drankje. Tenminste, nadat Marc iedereen nog voor een bijdrage had gevraagd voor het mogen gebruiken van de dojo op deze mooie zondag. 

Alsof iemand Marc nog iets had durven weigeren ....;-)

Frits


Naar verhalen overzicht