Quasar, het heelal dichtbij 24 maart 2002

In de mooie bosrijke omgeving van Hoeven staat QUASAR, het interactieve onderzoekscentrum op astronomisch gebied. Het was een zonnige dag waarop we met 15 personen Quasar bezochten. Prima weer om eens de zon maar ook de sterren nauwkeuriger te bestuderen. Een aantal van jullie zullen nu gaan denken: sterren in het heelal bekijken, wanneer de zon schijnt, dat kan toch niet!

Klopt, dit kan niet, behalve in Quasar. In de verdonkerde ruimte van het planetarium kregen wij van een amateur-astronoom uitleg over ons sterrenstelsel. De amateur-astronoom liet ons diverse bekende sterrenbeelden zien, maar ook de kleine beer en de grote beer. Belangrijk was natuurlijk de uitleg over de poolster. Als wij ooit zullen verdwalen, weten wij vanaf nu altijd de weg weer terug naar huis, want de poolster wijst altijd het noorden aan.

In het planetarium kregen wij veel informatie over het heelal, maar er gaat natuurlijk niets boven het echte werk! Na het planetarium brachten wij een bezoek aan het zonneobservatorium. Met behulp van een telescoop (en van het op dat moment niet aanwezig zijn van wolken) hebben wij de zon van zeer nabij kunnen aanschouwen. Dit was een bijzondere ervaring. Ter afsluiting van de rondleiding door de sterrenwacht hebben wij nog een drietal videofilms gezien over het heelal, de zon en de toekomst in de ruimte. De laatste film liet zien hoe het mogelijk is om op andere planeten te leven.

Kortom, na een rondleiding van ongeveer 2 uur met de amateur-astronoom hebben wij bij Quasar op een leuke manier heel veel geleerd over ons sterrenstelsel. Enne, nu maar wachten op mooie heldere nachten met veel sterren!!!

Marjolein


Naar verhalen overzicht