Wandelen in het Noord-Brabantse Chaam 2 november 2002

De activiteiten op de F4F-agenda zijn altijd afwisselend. Van cultureel tot sportief en van goed te betalen tot goedkoop. De wandeling die op zaterdag 2 november in Chaam op het programma stond, viel in de categorie 'sportief' en 'zéér goedkoop'. Daarvoor moest je dan wel een aardig eindje richting België rijden, maar dat had een dertiental sportievelingen er wel voor over. Zo verzamelden we ons netjes rond lunchtijd voor de VVV van het pittoreske Chaam (spreek uit 'Kaam') voor een paar uurtjes stevig wandelen. Hierbij konden we kiezen uit twee afstanden: 14 km (voor de beginners, zeg maar) of 19 km (alleen voor de échte bikkels). De eerste 9 km zouden we trouwens gezamenlijk kunnen afleggen. 

Als organisator had Frits (via Dorris) gezorgd voor de inwendige mens: in de achterbak van zijn auto lag een ruime keuze aan overheerlijke Limburgse vlaai. Enkele F4F-ers konden wel een portie gebruiken als basis voor de te leveren prestatie. De inwoners van Chaam - die door Frits ook een gebakje kregen aangeboden - wisten de verleiding te weerstaan en weigerden een stukje te proeven. Misschien hadden ze al een boterhammetje gegeten voor de lunch?

Na deze onverwachte traktatie kregen we door Frits een routebeschrijving in de hand gedrukt en ging het 'voorwaarts mars'. Aangezien René (normaal toch wel te typeren als onze 'aandrijver') enkel aan het diner zou deelnemen, was het tempo in het begin niet erg hoog. De sfeer zat er echter wel meteen in, mede gezien het zonnige en zelfs warme herfstweer: de jassen gingen al snel uit. De storm van de zondag ervoor had geleid tot veel omgevallen bomen. Dat zorgde ervoor dat er af en toe wat geslalomd moest worden, ook buiten de wandelpaden. Gelukkig had iedereen goede én waterdichte wandelschoenen bij zich, want de grond was redelijk modderig. 

Gastlid Jorkos ontpopte zich tot onze fotograaf. Natuurlijk moesten er enkele actiefoto's gemaakt worden. Daarnaast leek het af en toe of we op safari waren in eigen land: overal ontdekten we 'wilde' beesten! Wat te denken van een heus hangbuikzwijn, een eenzaam (Remy) paard, padden in de paddenpoelen of zelfs een aaibare egel? 

Na twee uur wandelen moest er gekozen worden: nog een klein uurtje wandelen en dan de Chaamse horeca alvast verkennen of tot het donker toe door de bossen struinen en de volle 19 km uitlopen. Uiteraard koos ikzelf (samen met Fred, Corné, Martin Holman, John en Jorkos) voor de 'echte' wandeling van 19 hele kilometertjes. Snel maar verder dus, voordat het misschien toch zou gaan regenen. Gelukkig waren er in onze groep twee goede kaartlezers (Fred en John), waardoor we telkens toch de goede beslissing ('oranje' of 'rode' paaltjes) wisten te nemen. Iets na vijven arriveerden we weer in Chaam en konden we onze auto's terugzoeken om de laatste halve kilometer richting restaurant af te leggen.

In deze 'Chaamse Hoeve' vonden we de 14-km'ers terug. Kees, Dorinda, Martin Commeren, Richard, Jodi, Frits en Adriënne hadden zich volgens eigen zeggen ook prima vermaakt. Zo hadden ze contact gelegd met de 'autochtone' bevolking en waren ze erachter gekomen dat Kees wel houdt van een beetje weerstand (?) Het avondeten ging er na deze sportieve middag in als 'pannenkoek' (aldus Corné!). Frits, bedankt voor de prachtige tocht en Erwin Krol, bedankt voor het mooie weer!

Janine


Naar verhalen overzicht