Fietspuzzeltocht 31 mei 2003

Lommerrijke fietspaden, schilderachtige landgoederen, een behulpzame ijscoboer en een lekker temperatuurtje. De fietspuzzeltocht op de laatste dag van mei 2003 had het allemaal. De tocht, beginnend en eindigend in Doorn, zou, zo was van tevoren beloofd, veel van onze algemene kennis en oplettendheid vergen. En dat was niets teveel gezegd!

Al voor de middag was het verzamelen geblazen in Doorn. De rijwielzaak waarbij organisator Rob de fietsen had gehuurd, verhuurde ook tandems. Een tiental F4F-ers had voor zo'n 'twee-op-een-fiets' gekozen. De overige acht deelnemers hielden het bij een 'gewone' fiets. De ringsleutel ging van hand tot hand om overal de gewenste zadelhoogte in te stellen.
En toen kon het eerste groepje van start. Er waren vier teams, elk bestaande uit ten minste één tandem en enkele fietsen. Om de puzzeltocht zo spannend mogelijk te maken, zat er telkens zo'n acht minuten tussen de vertrekkende teams. Bedoeling was om zoveel mogelijk goede antwoorden te geven op de in totaal 30 vragen. De snelheid waarmee de route (36 km) werd gereden, was van ondergeschikt belang.

Ja, dat is wel even wennen, zo achterop de tandem. Achterop bij Rob. Samen met Mascha en Richard vormden wij het laatst vertrekkende team. Na een voorzichtig begin (vooral het op- en afstappen moet in overleg als je op een tandem wilt fietsen) ging onze tandem al snel met een redelijk tempo Doorn door. Huis Doorn en de eerste vraag (welke Duitse ex-keizer heeft hier gewoond) schoten voorbij. Gelukkig wisten we het antwoord uit ons hoofd. Kwam die algemene kennis toch alvast van pas en hoefden we niet te stoppen! Verder ging het langs de prachtige fietspaden van de Utrechtse Heuvelrug. Linksaf de Langbroekerdijk op. IJscoman in zicht! IJs? Dat kwam goed van pas met die zomerse temperaturen. En de ijscoman wist toevallig ook nog het antwoord op de vraag over de bewoners van de toren midden in het weiland. Wel jammer dat we erachter kwamen dat ook enkele andere teams hem dit ontfutseld hadden…

Na een verkwikkend ijsje reden we via allerlei kleine wegen richting Wijk bij Duurstede. Dit gedeelte van Nederland blijkt te grossieren in landgoederen. Je kon het een denkbeeldige reisleider al horen zeggen: "Aan uw linkerhand: landgoed Leeuwenburgh, even verderop aan uw rechterhand Kasteel Hindesteijn." Doordat het antwoord op sommige vragen niet direct uit de omgeving af te leiden was, moesten we wel integreren en contact leggen met de plaatselijke bevolking. Het bleef dus niet bij die ijscoman. Nee, ook de molenaar, een oude dame en andere voorbijgangers moesten eraan geloven. Het hielp écht om zo het juiste antwoord te vinden. Wel waren Mascha, Richard en ik er intussen wel achtergekomen dat ons team met een handicap kampte. Immers, Rob, als organisator, wist de antwoorden al en daarom was ons team bij voorbaat al uitgesloten voor de eerste prijs. Fanatiek als we waren, gingen we er nog wel voor om zoveel mogelijk goede antwoorden te geven. Ook zonder hulp van Rob, die consequent (en terecht) weigerde om ons ook maar de geringste aanwijzing te geven.

Via Wijk bij Duurstede ging het (via veerpontje over de Lek) naar Rijswijk en Eck en Wiel. Dit gedeelte over de dijk was toch wel het zwaarste deel van de tocht. Eenmaal weer terug aan de Noordzijde van de Lek deed de tocht vervolgens Amerongen en Leersum aan. Toen roken de fietsen hun 'stal' en legden we de laatste kilometers terug naar Doorn snel af. De overige teams waren allang gefinisht. Sommige teams bleken elkaar onderweg te zijn gepasseerd. Van een gezamenlijk oprijden van verschillende teams was echter geen sprake geweest. Gelukkig maar, want zo bleef het spannend. Tijdens het diner maakte Rob de uitslag bekend. Het bleek een close finish te zijn met slecht een half punt verschil tussen de eerste en de tweede plaats. Het team van Deborah, Sandra, Susan, Martin C. en Jorkos bleek de meeste goede antwoorden te hebben. Zij verdienden een handige pennenbak met geïntegreerde klok- en temperatuuraanduiding. Wat mij betreft was het een geweldige dag. Laat nu de rest van de zomer maar komen!

Janine


Naar verhalen overzicht