Een zonnig dagje met het Landelijk Platform Activiteitenclubs 13 september 2003

Op zaterdag 13 september vond de eerste gezamenlijke activiteit plaats van enkele activiteitenclubs, waaronder onze Friends 4 Fun. Dit werd georganiseerd door het zogenaamde Landelijk Platform Activiteitenclubs. Maar liefst ruim 70 leden van 7 verschillende clubs kwamen daarvoor deze zaterdag naar het Gelderse Enspijk. De bedoeling van vandaag was het volbrengen van de volgende triatlon: kanoën, wandelen en barbecuen. In ieder geval hadden we daarvoor een prachtige dag uitgekozen: was het de vorige dagen nog matig weer, zaterdag de 13e was het prachtig zonnig en aangenaam warm.

Om 10 uur 's ochtends was het verzamelen geblazen in het Gelderse dorpje Enspijk, gelegen aan de Linge, bij kano- en fietsverhuurder 'De Betuwse Stromen'. Voor de meesten was het voor een zaterdag toch wel erg vroeg, zeker voor de Limburgers, waarvan sommigen deze ochtend al vóór 6 uur hun bed uit hadden gemoeten. Het was dan ook bijzonder aangenaam dat de koffie klaar stond en iedereen koffie en gebak mocht nemen.

De organisatie was in handen van Mannolito Schuivens, voorzitter van de Activiteiten Vereniging Zuid Limburg (AVZL) en tevens voorzitter van het eerder dit jaar opgerichte Landelijk Platform. Een kort gesprekje met hem leerde mij dat er zo'n 10 activiteitenclubs bij het platform zijn aangesloten, dat nog eens 4 of 5 clubs dat op dit moment ook overwegen te doen, en dat er vandaag 7 clubs deelnemen aan de activiteit. Dit waren, naast F4F, de clubs: Friendship Factory (regio Amsterdam/Utrecht), Fun 4You (Twente), Friends for Activities (Noord-Holland), de Activiteiten Vereniging Zuid Limburg (AVZL), de Activiteitenclub Gelderland (rond Arnhem) en Go Out (actief in Amsterdam). De meeste clubs waren vandaag met 10 tot 14 personen vertegenwoordigd. Friends 4 Fun was met het kanoën iets ondervertegenwoordigd (6 personen), maar met wandelen kwamen Deborah en Carel erbij, en bij het laatste onderdeel van de triatlon, de barbecue, sloten ook onze sportieve vrienden Marc en Hennie zich aan, zodat er in totaal toch 10 F4F-ers aanwezig waren geweest.

Om 11 uur ging iedereen in een soort kantine (meer een boerenschuur) zitten, en werd de indeling van de kano's voorgelezen. Dit ging niet al te snel, maar uiteindelijk had toch iedereen een kano-partner. Het was de bedoeling om mensen van de verschillende clubs goed te 'mixen' bij wijze van integratie, maar toch kwamen per ongeluk 4 F4F-ers bij elkaar in kano's terecht. Zelf kwam ik in de kano te zitten met Rob, een jongen uit Enschede en lid van Fun 4You. Een club met zo'n 60 leden van 30 - 50 jaar, en voornamelijk actief in Twente. Rob en ik werden bijna als laatsten opgenoemd, maar bij de kano-opstapplaats aangekomen, sprongen we als eerste in de kano en stoven weg. Daardoor hebben we niet meer gezien dat er vlak na ons een incident plaatsvond waarbij een kano al na 5 meter omver gevaren werd en de nat geworden Go-Out'ers maar meteen huiswaarts keerden.

In de voorhoede was het stil: Rob en ik keken nog een paar keer om, maar niemand leek te volgen. Toen zijn we maar weer een stuk teruggekanood en brachten we de 2 volgende kano's in verwarring door ze ook terug te sturen. Later deden we dat nog eens, en weer trapten ze er in. Het blijft lachen!
Uiteindelijk werden we door een voorhoede van kano's omringd, en daar was het gezellig. Je praatte eens met een AVZL-er (de Limburgse club heeft zo'n 50 leden, en de leden wonen in/rond Maastricht en Heerlen) en je werd eens nat gespat door een Fun 4You-er. Het was rustig weer, er ging geen kano meer omver en we bleven dus goed droog… althans... Fred en John hadden weer last van een 'diepliggende' kano (net als Fred en ik destijds in de Ardennen), dus nattigheid lag op de loer. Door enkele waterincidenten en schermutselingen (zoals het aloude peddelpetsen en kano-snijden) waren we uiteindelijk toch nog nat geworden.

De tocht ging over de Linge, met langs het water prachtige natuur en mooie huizen. Je zult hier toch maar wonen. Menige kapitale villa deed ons mijmeren hoeveel decennia we nog zouden moeten werken om dat te kunnen betalen. Opeens was daar na een kleine 2 uur varen de uitstapplaats. Daar was het wachten tot ook de laatsten (waaronder de ploeg Esmé/Martin C.) binnen waren. Op het terras van een café was dat best goed te doen.

Daarna ging deel 2 van de tocht van start: het wandelen. We wandelden langs het water weer terug, langs appelgaarden (altijd welkom bij de lunch) en langs dezelfde prachtige huizen en kapitale villa's die we zojuist voorbij gekanood waren. Even dachten we dat we door een mysterieuze speling der natuur terug waren gegaan in de tijd, toen er herhaaldelijk indrukwekkende oldtimers voorbij kwamen rijden. Er bleek echter een oldtimerrit aan de gang te zijn.

Na anderhalf uur lopen kwamen we terug bij de kanoverhuurder, waar men zich kon omkleden, en er even rustig op de bankjes of in het gras gezeten werd, hier en daar voorzichtig integrerend met leden van de andere activiteitenclubjes. Daarna per auto naar Beesd, alwaar we bij café de Notenboom de barbecue zouden houden. Hennie en Marc, alsook Janine (die vandaag onze 'verzorgingsploeg' was) waren daar inmiddels gearriveerd. In de voortuin cq. het parkeerterrein van het café werden alle tafels aan elkaar geregen (zoveel bezoekers had Beesd nog nooit in het dorp gezien), zodat ze een lange sliert over het parkeerterrein tot aan de straat vormden. Uiteindelijk werden het vlees en de heerlijke salades geserveerd, en verdrong iedereen zich rondom de drie barbecues. Een beetje druk was het wel rond en op de roosters. Maar lekker was het zeker!

Om 19.30 uur liep het allemaal een beetje op z'n eind, iedereen had gegeten en Mannolito hield nog een korte toespraak. Niet lang daarna propten de Limburgers zich in het gehuurde busje om de lange reis naar het zuiden te ondernemen, gingen de Gelderlanders weer hun weegs, en zo vertrok later ook onze F4F afvaardiging. Enkele F4F'ers gingen in het dorp nog op zoek naar een toetje (ijs), maar hoe dat is afgelopen, heb ik niet meer meegemaakt.

Al met al een zeer geslaagde dag, met prachtig weer. Van Mannolito hoorde ik dat hij zeker zou proberen dergelijke overkoepelende clubjesactiviteiten vaker te organiseren: in de toekomst misschien zo 1 of 2 keer per jaar. Tip voor de volgende keer: ZEKER meegaan!

Marcel


Naar verhalen overzicht