Stadswandeling Nijmegen 19 april 2003

Op zaterdag 19 april zou een delegatie F4F'ers op het station van Nijmegen verzamelen. Nu heeft Nijmegen niet alleen een centraal station, maar ook nog een station Heyendaal en een station Dukenburg zodat dit onderdeel van deze dag niet helemaal vlekkeloos verliep. Nadat Jeroen (de organisator van deze dag) iedereen telefonisch naar het juiste verzamelpunt had gepraat, konden we beginnen aan het programma.

Er werden fietsen gehuurd waarmee we door de binnenstad zijn gelopen (er stond politie!) in de richting van het Valkhofmuseum. Daar stond Martin, onze gids voor de stadswandeling, al een half uur te wachten. Hij is een gepensioneerde Nijmegenaar en wist heel veel te vertellen over deze stad: van de Romeinen, naar Karel de Grote en Frederik Barbarossa, tot aan de Waal die tijdens operatie Market Garden een belangrijke strategische bijdrage heeft geleverd. Dit alles inclusief de jaartallen. Kortom, het enthousiasme van deze gids was groot.

Onze tocht begon in het Hunnerpark, waar allerlei restanten van de oude stadswallen te zien waren. We werden gewezen op het begin van de Via Romana, het standbeeld van keizer Trajanus, verborgen oorlogsdocumenten en tal van andere details. Het was echter tamelijk koud, zeker bij een uitzichttoren, de Belvedère (= Frans voor fraai uitzicht), met inderdaad een mooi uitzicht over de Waal en het gebied waar we later zijn gaan fietsen. De wandeling werd onderbroken voor het bezichtigen van de binnenkant van de Sint Nicolaaskapel. Daar hoorden wij het hele verhaal waarom deze man uit Madrid komt. Intussen gingen de paaseitjes van Jorkos de kring rond. Kort daarna werd onze stadswandeling voor de tweede keer onderbroken, wederom tot groot genoegen van Conny (dit in verband met de kou), voor het bekijken van een vestingstoren uit de 16e eeuw: het Stratemakerstoren museum. Hier zagen wij onderaardse gangen waarin destijds kanonnen stonden opgesteld om de stad te verdedigen. Vervolgens via de Waalkade richting eindpunt. Kortom, een stadswandeling waarbij de nadruk niet zozeer op het wandelen lag, maar meer op de geschiedenis van de oudste stad van Nederland.

Bij stadsbrouwerij de Hemel hebben we vervolgens iets warms gedronken om onze verkleumde lichamen een beetje op temperatuur te brengen. Daarna is de meerderheid van de groep gaan fietsen in de Ooijpolder. Gezien de tegenwind is dit een tamelijk kleine fietstocht geworden die eindigde in het Kronenburgerpark. Drie F4F'ers volgden in de tussentijd een rondleiding door de bierbrouwerij waarna (uiteraard) alle zes de bieren geproefd konden worden. Hierna hebben we weer verzameld bij Riva, een leuk eetcafé met uitzicht op de Waal. Daar hebben we lekker gegeten waarna de meesten huiswaarts keerden. Enkele bikkels zijn echter nog tot vijf uur 's ochtends het nachtleven van Nijmegen ingedoken.

Ben


Naar verhalen overzicht