Intocht Vierdaagse van Nijmegen 18 juli 2003

De Vierdaagse van Nijmegen mocht dit jaar zowel Jeroen, Ron, Fred als Rob in de gelederen verwelkomen. Net als tienduizenden andere sportievelingen gingen ze vier dagen achter elkaar de paden op en de lanen in. Zij gingen voor respectievelijk 50, 30, 50 en 40 kilometer per dag. Vier dagen lang hebben ze gebikkeld, deze wandelhelden van F4F. Op vrijdag 18 juli werden ze door een select groepje F4F-fans binnengehaald. Verslag van een hectische dag door de persoonlijke Vierdaagse verzorgster, Janine.

3.27 uur
Ik schrik wakker van de voetstap van Fred die de trap naar beneden afloopt. Op weg naar de Wedren, waar de Vierdaagsestart zoals elke dag plaatsvindt. Net als Rob logeert hij bij hetzelfde gastgezin als ik aan de Hindestraat in Nijmegen. Als officiële Vierdaagseverzorgster mag ik de heren al de hele week met raad en daad bijstaan. Deze verzorging strekt zich trouwens ook uit tot nog twee anderen vrienden van me, Arjen en Arie. Ook zij logeren op dit adres. Tot nu toe heeft de aandacht geholpen, zo wordt mij elke dag verzekerd. En inderdaad, ze houden zich kranig die mannen. Natuurlijk, een pijntje hier en daar hoort erbij, maar die eindstreep halen ze wel. Ik wens Fred in gedachten succes en draai me nog even om…

7.15 uur
Douchen en ontbijten. Hierna laad ik snel mijn auto in. De lading? Vier stoelen! Met deze lading rijd ik richting de Sint Annastraat (vlakbij ons logeeradres) waar de stoet wandelaars later die dag langs zal trekken. Op de Sint Annastraat, traditiegetrouw de dag van de intocht omgedoopt tot Via Gladiola, is het komende feest al zichtbaar. Gelukkig is er nog plek voor mijn stoelen. Ik zet ze neer en hoop dat ik ze later die dag nog op dezelfde plek (en liefst ook onbezet) zal terugvinden… Bij het bloemenstalletje net achter 'mijn' plekje koop ik tien mooie bossen. Behalve de vier F4F-ers zijn er nog wat andere bekenden die ik vandaag hoop zien langs te komen. De bloemen mag ik zolang bij het stalletje in een emmer water laten staan, lekker makkelijk.

8.40 uur
Weer terug van de Via Gladiola besluit ik eerst even naar Albert Heijn te gaan. Hier sla ik wat blikjes en lekkers in voor 's middags. Aanmoedigen van de wandelaars maakt immers óók dorstig! René is inmiddels ook op (hij de avond ervoor al naar Nijmegen gekomen) en gaat lekker in zijn boek lezen.

9.25 uur
Ik fiets het centrum van Nijmegen in om nog iets leuks te kopen voor aan de bos bloemen. Het is een geslalom tussen alle dranghekken door. De eerste wandelaars komen pas tegen elven binnen (dat zijn dan wel de snelwandelaars), maar je kunt nu al bijna nergens meer door. Helaas blijken alle winkels in het centrum vandaag gesloten. Ik zoek mijn heil bij een boekwinkel vlakbij mijn logeeradres. Hier koop ik wat leuke sleutelhangers. Nu is het wachten op de eerste F4F-fans.

12.16 uur
Ben arriveert. Samen met René en de koelbox gaan we richting de stoelen. En die blijken er nog te staan ook! Alle plekjes eromheen en erachter zijn bezet, maar wij zitten dan toch maar mooi vooraan. Ik ben nog net op tijd om mijn eerste bos bloemen weg te geven aan een bekende die al binnenkomt.

13.03 uur
Telefoon van Jorkos. Waar we zitten… Hij is met Conny onderweg vanaf Nijmegen Centraal naar ons plekje langs de route. Na wat telefoontjes heen en weer blijkt dat het lastig is om tegen de mensenmenigte in te lopen. Een omweg in een taxi brengt uitkomst en zo komen Conny en Jorkos toch op de goede plek uit.

14.02 uur
Inmiddels loopt de spanning toch wat op. Zijn er al F4F-ers in zicht? Er komen al veel wandelaars voorbij, deze voorste groep loopt lekker door.

14.29 uur
Rob belt me op m'n mobiel. Hij loopt al een tijdje op de Via Gladiola. Ik roep de aanwezige F4F-ers op om naar onze eerste wandelheld uit te kijken. Maar gelukkig is 'ie door zijn lengte moeilijk te missen, want enkele minuten later (om precies te zijn om 14.35 uur) zien we 'm aankomen. Niet eens zichtbaar vermoeid komt hij zijn welverdiende bos bloemen in ontvangst nemen. Dan nog een kilometertje verder naar de finish. Ja, dat lukt Rob wel.

15.20 uur
Onze volgende held staat voor onze neus: Jeroen. Als inwoner van Nijmegen was hij al jaren vertrouwd met de Vierdaagse, maar dit is zijn eerste deelname eraan. En gelijk maar 50 kilometer. Een bosje bloemen lijkt ons ook hier op z'n plek.

15.23 uur
Terwijl we Jeroen en zijn wandelgroepje aan het zoenen zijn, missen we bijna Fred die langsloopt. Ook hij heeft 50 kilometer in de benen zitten. En dat merkt hij wel aan wat ongemakken. Gelukkig is het niet al te ver meer naar de eindstreep en kan hij zijn medaille ophalen. Natuurlijk krijgt ook Fred ons bosje F4F-bloemen.

15.43 uur
Het wachten is op onze laatste F4F-wandelaar, Ron. Deze arriveert al snel na Fred. Ron loopt al jaren voor de gezelligheid mee. Met 'slechts' 30 kilometer per dag in de benen, heeft hij het slim bekeken: hij heeft nog energie over om wat te dansen! Conny, Jorkos en Ben voelen er wel wat voor om met hem mee te gaan en de overwinning te vieren vlak na de finish. Hier is in de open lucht een soort feestplein ingericht.

16.00 uur
Ik heb nog één bos bloemen over. Alle andere bossen ben ik tussen de bedrijven door aan mijn bekenden (enkele vrienden en twee collega's) kwijtgeraakt. Ik wacht nog op een laatste sportieve collega, maar die lijkt niet meer te komen. Later hoor ik dat hij al op de tweede dag heeft moeten opgeven.

16.15 uur
René en ik gaan terug naar het huis van ons gastgezin. Hier vinden we ook Arjen en Arie, twee andere Vierdaagselopers die in hetzelfde huis hebben gelogeerd. Met hun familie erbij, die ook naar Nijmegen is gekomen voor de intocht, is het een gezellige boel. Als Rob en Fred ook thuis zijn, is het tijd voor een fotomoment: René schiet een plaatje van de vier Vierdaagselopers van Hindestraat 29 en mijzelf.

18.08 uur
Intussen wordt er flink mobiel gebeld met andere bekende F4F-ers. Esmé, Monique en Martin Ho. zijn ook nog naar Nijmegen gekomen. We besluiten om met z'n allen Chinees te halen. Daarna is het tijd om het centrum van Nijmegen in te gaan. De afsluiting van de zomerfeesten mogen wij, lopers en fans, niet missen!

De weg naar de Gladiolen was lang, voor sommigen heel lang. Maar alle vier dappere F4F-ers haalden de eindstreep. Op naar een volgende Vierdaagse?

Janine


Naar verhalen overzicht