Workshop kaarsen maken 27 november 2004

Zaterdagmiddag 27 november had Erica de Workshop “Kaarsen maken” georganiseerd. Het twee uur durende programma begon om 15.00 uur in de mooie boerderij van echtpaar Hetty en Frans Kastelein in het landelijk gelegen Oud Loosdrecht. Hetty en Frans namen allebei een deel van het programma voor hun rekening. We waren met een bescheiden clubje (10 man en 1 gast), maar ik denk dat het met een groter gezelschap wel behoorlijk dringen geweest zou zijn bij het kaarsen dompelen (maar dat later....).

Het programma begon met een rondleiding door de tuin waarin afbeeldingen stonden van de diverse bijen. Tijdens deze rondleiding werd uitgebreid uitleg gegeven door Frans over het bijenvolk en hun manier van leven. Ik vond dat enorm interessant, omdat mijn laatste biologieles toch een hele poos geleden was en ik in de loop van de jaren het een en ander was vergeten. Zo kwamen de verschillende benamingen voorbij zoals: koningin, darren en werksters. Eén bijenvolk heeft één koningin, ongeveer 300 darren en 50.000 werksters. De darren zorgen voor de bevruchting van de koningin, maar voordat ze dat “mogen” doen, wordt er wel een wedstrijdje gehouden en de paar darren (ong. 10) die het hoogst kunnen vliegen hebben dus de eer om de koningin te bevruchten. Maar dit kunstje moeten ze helaas wel met de dood bekopen.....

De werksters kunnen geen eitjes leggen en zijn veroordeeld om het nageslacht te verzorgen. Dit doen ze door het ophalen van stuifmeel en nectar uit de bloemen. Het stuifmeel wordt gebruikt als voedsel voor de larven en de zetten de bijen om in honing. Ook produceren ze was (komt uit hun klieren) voor de bouw van raten. Deze raten worden door de bijen gebruikt om hun geproduceerde honing in te bewaren. Nu zul je misschien denken: wat hebben die bijen te maken met kaarsen? Nou het zit zo: de raten van een bijenkorf worden gemaakt van was en van die bijenwas kun je kaarsen maken.....

Na deze uitleg werden we door Hetty gastvrij in de boerderij ontvangen met koffie/thee met heerlijke appelkruimel of speculaas-amandeltaart. Hetty begon enthousiast te vertellen over de diverse soorten honing, stuifmeel en andere andere natuurproducten die door de bijen geproduceerd of opgepikt worden in de natuur. Natuurlijk mochten we alles uitproberen en proeven. Ondanks het feit dat ik geen honingliefhebber ben, heb ik toch de soorten honing geproefd en zo voor mezelf de conclusie getrokken dat er toch wel een honingsoort tussen kan zitten die niet vies hoeft te zijn (echt lekker kan ik het nog steeds niet noemen.....).
De crème gemaakt van o.a. koninginnegelei vond bij de dames gretig aftrek; het trok snel in je huid en het resultaat voelde zacht aan.

Na deze “productenvoorstelling” begonnen we aan het echte werk! Het rollen en dompelen van kaarsen. We kregen een vel van bijenwas waarmee je met diverse technieken verschillend uitziende kaarsen kunt maken. Het begin is het moeilijkst: een klein opstaand randje maken met daarachter het lontje. Daarna is het een kwestie van doorrollen....Zo om me heen kijkende bracht iedereen het tot een mooi resultaat en om het geheel nog wat op te maken deelde Hetty nog wat dingetjes uit om de kaarsen mee te versieren.

Nadat we allemaal tevreden het resultaat bewonderd hadden, was het tijd geworden om in de kelder kaarsen te gaan dompelen. Omdat het veel te lang zou duren om vanaf het lontje de kaars te dompelen, had Hetty voor ons al kant en klare kaarsen die wij nog een mooi kleurtje zouden geven. Van te voren hadden we al wat voorbeelden gezien en de rood/rose kaars was toch wel bij velen de favoriet. Je kon wat variaties aanbrengen door de kaars niet helemaal onder te dompelen in de parafine en door het dompelen in de bijenwas werd de kleur wat zachter. Nadat iedereen een mooi pakketje met gerolde en gedompelde kaarsen had gemaakt, was alweer tijd om het programma af te sluiten.

Met nog een select gezelschap gingen we nog naar een restaurant in de buurt waar het heerlijk spare-ribs eten was (hè Henny?), maar waar ook nog veel andere keus was. Voor mij was dit een mooie gelegenheid om wat nader kennis te maken met de Friends4Funners die ik nog niet eerder had gesproken. Na een enerverende middag en avond keerde ik met een voldaan gevoel (o.a. van de spare-ribs) richting huis. Erica, bedankt!

Herma


Naar verhalen overzicht