Biesbosch wandeling 10 oktober 2004

Op de mooie zondagmiddag van 10 oktober gingen we wandelen op het Griendmuseumpad.
Dit pad ligt in de Hollandse Biesbosch aan de oostkant van Dordrecht. We waren dit keer met twaalf F4F-ers en drie gastleden. Na de kennismaking met de nieuwe mensen zijn we op een pontje gestapt (anders is dit pad namelijk niet bereikbaar) om binnen een paar tellen aan de overkant er weer af te stappen.

Nu was het de beurt aan Jo onze gids voor deze middag. Na een korte introductie begon de wandeling. We hadden het geluk dat het heel mooi weer was en droog. Anders hadden we zeker een natte voeten gehaald vanwege de modderpaden. De Biesbosch is in totaal 7100 hectare groot met wilgenbossen, kreken, watervlakten en polders. Een klein deel wordt nu nog onderhouden en in het andere deel laat men de natuur zijn gang gaan.

Tijdens de wandeling kwamen we de woningen tegen van de griendwerkers. Hier overnachtten ze in de periode dat er in de grienden gewerkt moest worden. Deze woningen stonden op een hoger gelegen locatie. Zo bleven ze droog. Want door de weersomstandigheden en eb en vloed is er dit deel van de Biesbosch een verschil in de waterstanden van een meter mogelijk.

De totale tocht was ongeveer zes kilometer en dat was eigenlijk geen probleem om vol te houden. Na de terugtocht met de pont namen sommigen nog een consumptie op het terras en even later namen we afscheid van een aantal mensen en ging twaalf personen naar het wokrestaurant ‘de Wok of Fame’. Hier kon je via een lopend buffet je bord vullen of je kon langs het Wokeiland lopen waar de gerechten direct voor je klaargemaakt werden. Dit was een leuke afsluiting van een gezellige dag. Met dank aan Wilma voor de goede organisatie.

Carel


Naar verhalen overzicht