Brunch + Boottocht op de Binnendieze 10 juli 2005

Op zondag 10 juli bezochten een 15-tal F4F-ers ’s-Hertogenbosch, de provincie-hoofdstad van Noord-Brabant. Hier was door Herma een brunch en een boottocht op de Binnendieze georganiseerd.
Tegen het middaguur ging een 8-tal gezellig brunchen in restaurant ‘Pilkingtons’. Enkele anderen, waaronder mijzelf, hadden gekozen voor de ‘lazy Sunday-variant’, dat wil zeggen langer uitslapen en pas tegen half twee aanwezig zijn in de Bossche binnenstad.

Het was alsof de weergoden onze agenda bekeken hadden, ze hadden voor een uitermate zomers weertje (meer dan 25 graden en droog/zon!) gezorgd. Verder gonsde de binnenstad van activiteiten vanwege het mooie weer (terrasje!) en ook omdat er op de Markt live muziek was in het kader van ‘Levenslied ’s-Hertogenbosch’. Albert West, Wolter Kroes, Charlène en andere vertolkers van smartlapachtige liederen deden hun best om het publiek te vermaken.

Tegen tweeën was iedereen weer even snel bijgepraat en waren we klaar voor de boottocht. Helaas moesten we Jorkos missen, die had wat problemen onderweg gehad en kon het niet meer redden. Omdat wij gereserveerd hadden mochten wij iets verderop in de straat in aparte boten de rondvaart maken, verdeeld over twee boten gingen we het heerlijk koele water van de Binnendieze op. Tijdens de tocht werden er wetenswaardigheden verteld over
’s-Hertogenbosch en het aanwezige stelsel van waterwegen. Wat met name is blijven hangen is dat het bijna gedaan was met de Binnendieze, omdat het verwaarloosd was en de politiek de boel wilde laten dempen voor meer bouwgrond. Gelukkig waren er Bosschenaren die het daar niet mee eens waren, zij hebben met succes de boel vertraagd en via Den Haag geregeld dat het waterstelsel als monument te beschouwen is waardoor afbreken/dempen niet meer mogelijk was.

De boottocht zelf was heel aangenaam. We vaarden met een soort fluisterboot, je had dus geen last van uitlaatgassen en zoals gezegd de temperatuur was goed op het water. Waar ik wel geluiden over gehoord heb, was de stuurmanskunst van de vrouwelijk gids. Regelmatig werd er een muurtje geschampt. Gelukkig waren de boten voorzien van een rubber strip rondom.
Als je dacht dat die stuurmanskunst alles was, dan heb je het mis. Wij hebben zelfs nog een heuse botsing gehad. Bij een haakse bocht zagen wij de tegemoetkomende boot niet (en zij ons niet). Verder begreep ik dat de andere boot, met de mannelijk gids, ook een technische probleem had op een gegeven moment. Kortom: het was weer lekker avontuurlijk.
We vaarden langs mooie rustige plekjes (grotendeels niet zichtbaar vanuit de binnenstad!). Regelmatig vaarden we ook in lange donkere gangen. De boot was gelukkig voorzien van verlichting zodat we toch konden zien waar we heen gingen. De rondvaart duurde circa 1 uur en een kwartier en was beslist de moeite waard.

Na de boottocht bleef een groot deel van de F4F-ers nog even hangen rond de Markt voor een ijsje, een drankje en een stukje muziek. Afsluitend zou ik willen zeggen dat we een aangenaam middagje in ’s-Hertogenbosch hebben doorgebracht.

Martin C.


Naar verhalen overzicht