Introductie Brandweer 7 mei 2005

Ik heb een half jaar (eind 2000) gewerkt voor de Gemeentelijke Brandweer Utrecht. Je ziet dan ook dat de brandweer meer is dan een brandje blussen. Ik had het nieuwe hoofdkantoor nog niet van binnen gezien. Tijd dus om een voormalig rayoncommandant te bellen om een afspraak te maken voor een rondleiding. Hans zei direct JA op mijn voorstel!

Achtergrondinformatie
Het nieuwe hoofdkantoor Leidsche Rijn is geopend in april 2005. Dit nieuwe hoofdkantoor biedt onderdak aan alle afdelingen van de brandweer Utrecht. Het bevat negen verdiepingen en biedt plaats aan 150 kantoormedewerkers en brandweerlieden. Er zijn kantoortuinen ingericht voor afdelingen waar medewerkers nauw moeten samenwerken en er zijn verdiepingen met individuele kantoren. Voor het brandweerpersoneel zijn onder andere slaapkamers, een fitnessruimte en een woonkamer gerealiseerd.

De rondleiding
We begonnen deze middag met regen. Hans was er nog niet dus dat werd schuilen bij de ingang van de remise. Onverwachts ging de deur open. Er kwam gelukkig geen brandweerauto met sirene uitrijden, maar een welkomstgroet van een brandweerman. We konden gelijk doorlopen naar de kantine voor een koffie of thee. Hans was druk aan het klussen thuis en was hierdoor onze afspraak vergeten. Hij sprong gelijk in zijn auto toen ik hem aan de lijn had en was een half uur later paraat voor de rondleiding.

Hans kon zeer enthousiast over zijn vak praten. En er werden gelukkig ook veel vragen gesteld. Onderwerpen als: risico’s, dilemma’s, oefenen, preventie en 24-uurdiensten kwamen aan de orde.

Geen brandweerpaal?
In de fitnessruimte was iemand bezig met het ontwikkelen van zijn buikspieren. Ik dacht dat hij wel door zou gaan met zijn oefeningen toen er onverwachts 10 vrouwen de ruimte betraden. Dus niet..
Als laatste brachten we een bezoek aan de remise, uiteraard op de begane grond.
Hier staan de brandweerauto’s opgesteld en zijn de werkplaatsen ingericht. Hans liet zien wat er zoal in een brandweerauto aan materiaal aanwezig is. Wat voor bepakking een brandweerman aan moet hebben en waar je als duiker toch mee te maken kan krijgen.

Na 2 uur was het tijd om af te ronden en even op te warmen in de kantine. Iedereen ging hierna zijn eigen weg. Hans was verrast door de 2 flessen wijn die ik hem namens de groep had aangeboden. Hij heeft toch een uitgebreide rondleiding gegeven op zijn vrije (klus) middag. Dat was het zeker waard!!

Conny


Naar verhalen overzicht