Frisbeegolf 12 juni 2005

‘Let’s throw some plastic’ is de grappige beschrijving die ik aantref op de brochure. ‘Ontdek Frisbee golf in Big Daddy’s Roadhouse’ vervolgt de tekst. Samen met zeven andere F4F-ers ga ik vandaag, zondagmiddag 12 juni, dus met plastic frisbees gooien. Weer eens iets anders, toch?

Bij Big Daddy’s in Nieuwegein bestel ik eerst een groot glas prik. Rondom de tafel zitten Dorinda, Frits, Esmé, Marc, Martin, Mascha, Erica en mijn eigen persoontje. Buiten lijkt het erop dat het gaat regenen. Voor de zekerheid vraag ik daarom aan Marc of hij zijn regenjas bij zich heeft. Pas veel later begrijp ik waarom hij hier heel hard om moet lachen. Mannen…

Een aardige serveerster legt ons uit hoe het werkt met die frisbees. We krijgen elk een tasje met drie verschillende soorten frisbees. Klaar voor de start? De golfbaan ligt een paar kilometer verderop, in park Oudegein. We besluiten erheen te carpoolen. Ik rijd met Frits mee. Als we het terrein afrijden, denkt Marc (die ook bij Frits in de auto zit) dat Erica de weg niet kan vinden. Haar auto rijdt immers net de verkeerde kant op, terug naar het parkeerterrein van Big Daddy’s. We ‘achtervolgen’ Erica over het parkeerterrein totdat ze stopt. Als ze haar raampje opendraait, blijkt het helemaal Erica niet te zijn, maar een stel wildvreemden. Na deze hilarische act komt het nog goed met ons en kunnen we het golfterrein in één keer vinden.

Wat is Frisbee golf nu eigenlijk? Het is een nieuwe sport in Nederland en lijkt op het traditionele golf, maar dan niet met een balletje maar met een frisbee. Het doel bestaat uit een stalen mand met kettingen, de ‘basket’. Valt je frisbee in de basket, dan mag je naar de volgende hole. Diegene die het parcours in de minste worpen aflegt, is winnaar.

Het parcours in park Oudegein is best mooi. Het park is groot en sommige baskets staan behoorlijk ver weg. Volgens de brochure, die ik bij me heb gestoken voor de spelregels, wil het wel eens gebeuren dat een frisbee in het water landt. Er zijn namelijk nogal wat sloten in het park waar je overheen moet gooien. Gelukkig maakt Mascha deze waarschuwing al bij haar eerste worp waar. Haar frisbee landt in het water. De paraplu van Frits biedt uitkomst.

De rest van de middag staat in het teken van het ‘dreggen’ van frisbees. De meeste F4F-ers gooien hun frisbee net aan de slootkant, zodat er niemand hoeft te zwemmen om zijn of haar frisbee te redden. Het blijkt nog helemaal niet makkelijk om zo’n plastic schijfje in zo min mogelijk worpen in de basket te krijgen. De stevige wind maakt dat nog iets lastiger. Uiteindelijk eindigen Marc, Martin en Erica op de eerste plaats. Zij hadden elk 39 worpen nodig voor 8 holes. Nog even terug naar Big Daddy’s, waar sommige deelnemers een hamburger of iets anders vets bestellen om hun honger mee te stillen.
Tijdens ons spel is het droog gebleven. Hoefde Marc tenminste zijn regenjas niet aan…

Janine


Naar verhalen overzicht