Kasteelbezoek Loevestein 22 mei 2005

Het was een gezellige zonnige middag. De gids heeft hier ook zeker met zijn spontaniteit een grote bijdrage aan geleverd.

Bij aanvang van de rondleiding lag er naast de ingang een ‘Kloot’ (dat was herkenbaar voor de dames onder ons die hebben deelgenomen aan het laatste meidenweekend, toch?!) waarover uitleg werd gegeven. We hebben alle verdiepingen bezocht met bezienswaardigheden: van slaapkamer; eetkamer tot de keuken op de bovenste etage. In de vroegere cel van Hugo de Groot werd ons een film getoond over zijn gevangenis en zijn ontsnapping. Ook was hier de betreffende boekenkast te bezichtigen. De rondleiding was wel een survival: het Slot was 133 meter hoog. Dus het was een hele klim voordat we boven waren en dan die smalle gangetjes en die rondgedraaide trappen.
 

Tegenwoordig is Slot Loevestein een nationaal monument en een museum. Iets over haar geschiedenis: in de 13e eeuw liet ridder Dirc Loef van Horne een kasteel bouwen –het stenen huis van Loef - op de plek waar de Maas en de Waal samenkomen: hier raken Gelderland, Brabant en Zuid-Holland elkaar. Daar schepen passeerden was dit de ideale plek om tol te heffen. Het duurde dan ook niet lang of het kasteel kwam in handen van de graven van Holland.

Staatsgevangenis: Jacoba van Beieren gebruikte het kasteel om al haar vijanden op te sluiten. In de 17e eeuw werd het slot dan ook officieel Staatsgevangenis der Nederlanden. De bekendste gevangene die “ter eeuwige gevangenisse” werd veroordeeld is jurist Hugo de Groot. Hij is de grondlegger van het internationaal recht. Dat hij wist te ontsnappen in een boekenkist heeft Slot Loevestein (inter-) nationale bekendheid gegeven.

Na de rondleiding hebben we nog wat andere bezienswaardigheden bezocht en zijn we op het terras binnen het terrein van het Slot gaan zitten en hebben gezellig bijgepraat. Een aantal zijn hierna wat gaan eten. Na mijn thuiskomst bleek het al weer na negenen te zijn!
Kortom: het was een leuke geslaagde middag die Jeroen goed had georganiseerd.

Monique


Naar verhalen overzicht