Clinic Basketball 5 november 2006

Op zondag 5 november 2006 stond de activiteit Basketball Clinic op de agenda. De clinic werd gegeven in een gymzaal in Nieuwegein. Nadat we ons hadden omgekleed in de kleedruimtes gingen een aantal van ons, waaronder ikzelf, even lekker inspelen. We waren het basketballen niet helemaal verleerd. Onze groep bestond uit 13 personen. Onze instructrice voor die middag, Petra, basketbalt zelf bij een vereniging. Zij legde de spelregels uit van het basketball en vertelde tevens dat niet je niet alleen lang hoeft te zijn om te basketballen. Tenslotte gaat het om de juistheid van de techniek. Zijzelf is namelijk niet zo groot en gelukkig was ze niet de enige die in ons groepje klein was. Ikzelf behoorde tot de kleinste persoon in dit groepje. Klein maar toch wel goed in basketballen.

Warming-up
Na de uitleg over het basketballen gingen we, onder leiding van Marc, een warming-up doen. Nadat alle spieren en lichamen waren opgewarmd gingen we met de clinic beginnen. Allereerst moesten we tegenover elkaar gaan staan (in groepjes van drie en vier personen). Daarbij moest iedere persoon een “pass” doen. Je gooit de basketball naar de andere persoon toe met een rechte stoot. De persoon vangt de bal op dezelfde hoogte.
Daarna moesten we een andere pass doen. Na het passen van de bal gingen we met een groepje van 6 of 7 personen de bal steeds overgooien waarbij je niet de bal naar de persoon moest gooien die naast je stond maar 1 persoon daarnaast. Het was een ballengegooi van jewelste. Lachen.

Na dit spelletje gingen we met de bal dribbelen. Het dribbelen is een techniek waarbij je niet met je hand op de bovenkant van de bal tikt maar met je vingertoppen. Hierdoor kun je beter de bal sturen. Deze techniek gingen we met een groepje van 4 oefenen. Dribbelen naar de overkant van de zaal en daarna gaf je de bal over aan een andere persoon. We moesten als afwisseling ook met de andere hand, die je normaal niet gebruikt, ook dribbelen.

Als laatste moesten we met twee ballen tegelijk dribbelen naar de overkant. Dat was best wel moeilijk. Halverwege de route rolde de ene bal weg en zo kon je de bal weer oprapen en verder proberen te gaan. Wel leuk om te zien hoe bijna iedereen zat te stuntelen met die twee ballen.

Lay-up
Na deze techniek te hebben geoefend gingen we naar de volgende: hoe gooi je de bal in de basket?
Met de techniek: de lay-up. Dit gaat als volgt: je dribbelt schuin van het net (aan de rechterkant) naar de basket toe, je loopt daarna 2 passen naar voren, beginnende met je linkervoet gevolgd door je rechtervoet. Je maakt een klein sprongetje (lay-up) en gooit de bal in het zwarte vlak op het bord in de basket. Toch wel moeilijk om die bal in de basket te krijgen.
Daarna oefenden we dit nog een keer maar dan vanaf de linkerkant van de basket.

De wedstrijd
Onze instructrice lastte een pauze in om even “op adem” te komen. Daarna gingen we, eindelijk, een wedstrijd spelen. We mochten helaas niet dribbelen maar moesten telkens een pass doen naar een andere speler. Vooraf aan het spel gingen we met onze eigen groep overleggen wie wie ging verdedigen. De wedstrijd begon met een sprongbal. Er staan 2 personen van twee verschillende teams op de lijn in het midden. De scheidsrechter gooit de bal en wie de bal vangt mag gelijk met de wedstrijd beginnen. Het was een leuk spel. De bal ging vliegensvlug, soms niet, over en weer door. Maar helaas werd er weinig gescoord. Na de wedstrijd deden we nog een spelletje dat heette: got you. Dat gaat als volgt: je staat allemaal in een lange rij. De eerste begint met schieten totdat hij of zij raakt schiet. Als degene, die achter de eerste persoon staat ook gaat schieten en hij schiet raak dan is de persoon die eerste is, dus af. Je moet dus goed weten wie je achter je hebt staan. Als laatste twee personen bleven Marc en ik over. Het was reuze spannend. Het lukt mij alsmaar niet om raak te schieten en Marc ook niet. Totdat ik eindelijk raak schoot. Marc was helaas “af”.

Na het basketballen ging ik lekker ontspannen naar huis. Dit was een leuke en sportieve middag. Een aantal van ons groepje ging ergens wat eten om deze middag gezellig af te sluiten. Janine, bedankt voor de organisatie. Het was een geslaagde activiteit.

Esmé


Naar verhalen overzicht