Wandeling met de boswachter 23 april 2006

Op zondag 23 april was het de eerste echte lentedag van 2006.
Dat kon niet beter: in de middag stond de activiteit Wandeling met de boswachter op het programma. De wandeling vond plaats in de bossen tussen Oosterhout en Dorst wat sinds 1899 “boswachterij Dorst” werd. We waren met 19 personen. Zo zie je maar weer dat de actieve activiteiten goed aanslaan bij de F4F-ers.

We hebben de bossen verkend onder begeleiding van een boswachter. Zij kon ons alles over het gebied vertellen. Het was een hele klim omdat zich er enorm veel heuvels en dalen bevonden. De oorzaak hiervan is dat in de loop der tijd het gebied vrijwel geheel ontbost was: het is gaan stuiven. Hierdoor zijn deze heuvels en dalen ontstaan. Om dit tegen te gaan is het gebied destijds beplant met dennen. Zeer opmerkelijk en mooi zijn de leemputten die er aanwezig zijn. Die werden vroeger gebruikt om leem te winnen voor de steenfabrieken in Dorst en Rijen. Rondom de leemputten zijn mooie natuurterreinen ontstaan.

Kortom: het was een zeer inspannende 2 uurdurende tocht. Wat ik zeer bijzonder vond en zeker niet had willen missen zijn de Schotse Hooglanders (runderen) die we op een kleine afstand hebben gezien. Volgens de boswachter bevinden zich er hiervan velen in dit mooie natuurgebied.
Hiernaast huizen er tal van andere dieren. Wat we onder andere nog meer zagen waren Vlaamse Gaaien (vogels).

 

Na afloop hadden we zeker behoefte aan een iets fris. We zijn gezellig met de hele groep bij ons vertrekpunt, een pannenkoekenhuis in de bossen, op het terras gaan zitten. Velen hebben nadien ook nog genoten van de pannenkoeken. Bij vertrek hadden we met iedereen weer bijgepraat. Want hoewel het een zeer inspannende activiteit was, herinner ik het mij vooral als een gezellige activiteit, waarmee ik met een aantal mensen die ik al een hele tijd niet had gezien weer helemaal bijgepraat was. Maar als je zin hebt in een intensieve wandeling door een mooi natuurgebied dan is “boswachterij Dorst” zeker aan te bevelen. Ze zijn openbaar dus je kunt ze bezoeken wanneer je maar wilt.

Monique vd S


Naar verhalen overzicht