Dagje Leerdam (Ambachtelijk glasblazen) 1 april 2006

Rond 10.00 uur ’s morgens stapte ik mijn auto in. De donkere wolken kwamen mij al tegemoet op de snelweg. De parkeerplaats in Leerdam die ik in mijn programma had voorgesteld was verdwenen. Voor mij hierdoor een wat minder leuke start van de dag. De auto kon ik gelukkig al snel gratis parkeren bij het station en de zonnestralen kwamen al snel te voorschijn.
Ik had de routebeschrijving voor de stadswandeling goed bestudeerd, maar toch besloten hulptroepen in te zetten. Conny en richtingsgevoel gaan tenslotte niet samen.
Met een groep van 29 enthousiastellingen gingen we van start. Vanaf het voormalige gemeentehuis, via de Zuidwal op zoek naar de Grote Steiger om hierna even stil te staan bij een kleine Evangelisch-Lutherse kerk Uiteraard zijn er ook een aantal pauzes ingelast. Niet zozeer vanwege de behoefte van de groep, maar omdat gids Conny zich moest oriënteren en steeds vaker de drukker van de plattegrond de schuld gaf. De kaart klopte gewoon niet! Gelukkig bleef het droog en kletsten iedereen lekker door.
In de uitnodiging had ik een prijsvraag uitgeschreven. Wie als eerste in een gevel de tekst “Vriheyt en is om gheen ghelt te coop” tegenkomt, trakteer ik op iets lekkers. Carel, je houdt dit nog van me tegoed!!

De pas zat er goed in. We kwamen hierdoor weer snel terug bij het startpunt. Gelukkig konden we direct terecht bij restaurant ’t Veerhuys. De lunch werd geserveerd op het zeer verwarmde overdekte terras. Dorris, Patrick en Dorinda waren inmiddels ook gearriveerd. Het leek wel of er veel bier en wijn was genuttigd, al die rode wangen van iedereen.
Tijd om weer naar buiten te gaan richting de Linge om een bezoek te brengen aan het Glas Centrum Leerdam.
Wederom via de Grote Steiger over de ophaalbrug zo het Glas Centrum in. Carel zei met trots dat hij in het verleden aan deze brug heeft gehangen. Helaas moest ik als eerste binnen zijn voor de entreekaartjes. Ik zal bij mijn traktatie gelijk eens vragen wat hij toen van plan was.

In het Glas Centrum wordt de hele dag door voor publiek ambachtelijk glas geblazen door twee teams tegelijk. De helft wordt bezet door Tsjechische glasmakers. Zij maken glasobjecten met een eigen gewicht tot aan tien kilo. Het was een fascinerend schouwspel. Met een stalen blaaspijp, een enkele tang, wat doorweekte oude kranten wordt het vloeibaar hete glas bewerkt van een stroperige massa tot een vaste vorm, ter plaatse bedacht of naar iemands ontwerp.
Vanwege de zwijgzame gids tijdens de stadswandeling zijn we niet veel wijzer geworden, denk ik. Maar na deze “verhitte” demonstratie volgens mij wel.

Wist je trouwens dat de naam van het materiaal 'glas' afkomstig is van het Latijnse woord 'glesum'? En dat niet de mens het glas uitgevonden heeft? Glas komt ook zo in de natuur voor. Zelfs in de vroegste tijd gebruikte de mens al glas om eenvoudige gereedschappen van te maken.
Met deze wijsheden verlieten wij het Glas Centrum en kwam het programma tot een einde. Een groot aantal F4F-ers ging nog een ijsje halen in de binnenstad en een aantal ging nog shoppen of wat drinken. Iedereen kon op tijd thuis zijn voor de piepers of voor de volgende afspraak. Ik vond het een geslaagde dag.

Conny


Naar verhalen overzicht