Bezoek forteneiland Pampus 23 juli 2006

Terwijl de zinderende zomer van 2006 zijn best doet om iedereen goed doorbakken te krijgen (hoezo hittegolf?), zijn we met een gezellig groepje op 23 juli naar het leuke plaatsje Muiden gegaan om daar vandaan het bekende eilandje Pampus te gaan bezoeken.

Nadat de groep samen was gekomen aan de rand van Muiden, wandelden we naar het mooie Muiderslot. Daar was de verzamelplaats voor de boottocht naar Pampus. Tot ieders verrassing wordt de overtocht verzorgd door een lijndienst van Connexxion (je weet wel van de bussen). Het was in ieder geval een stevige boot die amper schommelde (dus geen zeezieke F4F-ers!). Terecht gestelde vraag: Connexxion? Dus ik kan de overtocht ook met mín strippenkaart betalen? Maar hoe zit het dan met de zones? Enfin, de overtocht was plezierig, lekker uitwaaien bij een graadje of 27.
Na aankomst op het forteiland Pampus kon je de keuze maken: zelf het fort ontdekken of onder leiding van een gids een tour maken. Wij kozen voor dat laatste. Onze enthousiaste gids bleek best een lolbroek te zijn, maar dat kwam de sfeer zeker ten goede. Zo pestte hij Pieter een beetje, want Pieter was vaak de hekkensluiter wanneer er van de ene ruimte naar de andere werd gelopen. Ook storende geluiden van kinderen/andere gidsen waren reden tot stemverheffing of een treffende opmerking van onze gids, die leuk kon vertellen.

 

Onderin het fort startte de eigenlijke rondleiding. Ik zal niet de hele geschiedenis etc. vertellen maar hier slechts een hele korte samenvatting schetsen. Fort Pampus was met name bedoeld als bescherming van de Amsterdamse haven. Bescherming tegen de Duitsers want dat was de vijand. Het fort is onderdeel van de stelling van Amsterdam, die ook op de werelderfgoedlijst staat. Tot zover de positieve berichten. Want tot aller verbazing blijkt fort Pampus namelijk achteraf een nutteloos en zelfs best wel weerloos fort te zijn. Ondanks de betiteling van modernste fort van Europa (in die tijd dan). Dat komt omdat het fort zijn eigenlijke functie eigenlijk nooit heeft uitgevoerd en omdat op het moment van oplevering de granaten al dusdanige verwoestingskracht hadden, dat fort Pampus zeker door de vijand zou kunnen worden ingenomen dan wel uitgeschakeld zou kunnen worden. Nog enkele andere highlights/wetenswaardigheden:

Het uitstapje werd door enkele F4F-ers nog afgesloten met een diner bij restaurant Graaf Floris V in Muiden waar de maaltijden zeer in de smaak vielen.
Ik kan niet anders zeggen dat het een erg leuke dag geweest is en nogmaals dank aan Arjan voor de goede voorbereiding.

Martin


Naar verhalen overzicht