Rondleiding Verkadefabriek 10 juni 2006

Zaterdagmiddag was er een rondleiding georganiseerd door Jeroen in de voormalige Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch. Deze oude koekjesfabriek doet nu dienst als Theater, café-restaurant en filmhuis. In 1993 besloot de directie namelijk dat het goedkoper zou zijn om de productie van de frou-frou’s en de café-noirs te verhuizen naar Zaandam, waardoor een heleboel Bosschenaren op straat kwamen te staan.
Ik kan mij nog goed herinneren dat deze oude fabriek jarenlang leeg heeft gestaan op een verlaten stuk terrein net buiten het uitgaanscentrum van ’s-Hertogenbosch.

Totdat in 2001 een theatergezelschap op het idee kwam om een voorstelling in deze verlaten fabriek te geven. Dit was zo’n succes dat daardoor de Bossche gemeenteraad uiteindelijk besluit om het complex om te bouwen tot theater. Tijdens deze “ombouw” zijn er karakteristieke elementen van de fabriek bewaard gebleven en dat is juist het bijzondere aan dit theater. Tijdens de rondleiding wees onze gids ons diverse malen op de bijzondere authentieke eigenschappen van het gebouw. Zo zijn de sheddaken (oude fabrieksdaken) gehandhaafd gebleven en doorgevoerd in de nieuw gebouwde zalen waardoor de lichtinval uniek is. Ook zijn de achttienduizend!! oude gele vloertegels van de expeditieruimte (nu horeca) stuk voor stuk schoongemaakt en opnieuw geplaatst. De bezoekers van het café-restaurant kunnen hier nu nog dagelijks van genieten. Ook werden we gewezen op de barre omstandigheden waaronder de meisjes van Verkade moesten werken (airco was er in die tijd niet!). Er was hooguit een enkel raampje wat open kon! Het was de dag van de rondleiding warm weer waardoor we ons goed konden invoelen in die omstandigheden.
Ik kan nu nog wel even doorgaan met het vertellen van details, maar zoiets moet je toch zelf ervaren. Dus, ben je een keer in de buurt van ’s-Hertogenbosch (het is op loopafstand van het station), dan is deze voormalige fabriek zeker een bezoekje waard.

Na al deze interessante verhalen konden we op het terras onder de speciaal voor de voormalige Verkadefabriek ontworpen parasols genieten van een hapje en een drankje. Het menu was erg divers, dus voor elk wat wils. Door een misverstand in de bestelling kregen we behoorlijk wat brood met kruidenboter, maar daar klaagden we niet over. Het was die dag echt superweer, dus je kunt je misschien wel voorstellen dat dat een mooie afsluiting van de dag was.

Herma


Naar verhalen overzicht