Rondleiding Binnenhof en de Gevangenpoort 15 december 2007

Op een zonnige winterdag vertrokken we richting Heerjansdam. Na een kort ziekenbezoek te hebben gebracht aan Ismonda togen we naar station Barendrecht om vanuit daar met de trein naar Den Haag te gaan. Op het station Den Haag aangekomen bleek al snel dat meer mensen voor de NS hadden gekozen vandaag. Met z’n negenen liepen we richting Het Binnenhof, waar we de rest van de groep ook tegenkwamen. Dit was duidelijk een populaire activiteit, afgaande op de grote opkomst.
Op naar het centrum van de politiek, de plek waar vanuit ons land wordt bestuurd. Onder begeleiding van een gids hebben we achtereenvolgens de Ridderzaal en de Tweede kamer bewonderd. Leuk om te zien hoe hetgeen je vooral kent van de TV er in het echt uitziet.

Verder hebben we natuurlijk goed rondgekeken of we nog bekenden zagen. Jammer genoeg was dat niet het geval, maar het was dan ook zaterdag. Hierna zijn we richting de Gevangenpoort gewandeld. Onderweg kwamen we nog langs Paleis Noordeinde, het werkpaleis van koningin Beatrix.
Bij de Gevangenpoort aangekomen werden we verwelkomd door onze gids. Al snel bleek dit een zeer enthousiaste man die het leuk vond als wij terugdeinsden bij zijn indrukwekkende verhalen over vroeger tijden. Verdachten werden in de Gevangenpoort vastgezet in afwachting van hun proces. Om een indruk te krijgen van de vroegere rechtsgang werd voorafgaand aan de rondleiding een korte film vertoond over het proces tegen Cornelis de Witt, de bekendste gevangene van de Gevangenpoort.

Hierna hebben we een cel van binnengezien, waarbij het verschil tussen arm en rijk duidelijk bleek en kregen we uitleg over straffen en strafwerktuigen. Hierbij kwamen gelijk een aantal spreekwoorden langs, zoals: voor paal staan en de duimschroeven aandraaien. Na te zijn “vrijgelaten” door de gids wandelden we weer richting centrum. Hier hebben we afscheid genomen van de rest van de groep die nog een hapje gingen eten in Den Haag. Wij zijn teruggegaan naar Barendrecht, ondertussen verdiept in de net uitgedeelde Nieuwsbrief en Smoelenboek.
Een erg interessante en leuke activiteit. Dorinda, bedankt voor de organisatie.

Annouck


Naar verhalen overzicht