Bourgondische stadswandeling Bergen op Zoom 6 mei 2007

Op een hele mooie zondag maakten we een leuke stadswandeling in Bergen op Zoom.
De opkomst voor de wandeling was heel goed: 16 Friends 4 Funners en 3 gastleden. Voor iederéén eerst weer even een klein beetje bijkletsen en kennis maken met de gasten van deze dag.

Om één uur kwam de gids voor de stadswandeling zich melden bij onze groep. Het was een mevrouw die leuk kon vertellen al had het volume van haar stem wat luider gemogen, ook omdat er op het plein voor het stadhuis nog een andere show plaatsvond waarvan de geluidsinstallatie lekker hard stond.

Eerst kregen we wat te horen over Bergen op Zoom. De stad Bergen op Zoom heeft een belangrijke rol gespeeld in de historie van Nederland. Pas in 1749 lukte het de Fransen de stad in te nemen. De Spanjaarden hadden het een paar eeuwen eerder ook geprobeerd, maar dat mislukte.

De bijnaam van Bergen op Zoom was dan ook “La Pucelle“, De Maagd.
Door de loop van de Schelde, was Bergen op Zoom een belangrijke handelsplaats, gelegen tussen de Noordzee en de stad Antwerpen.
Van dit roemruchte verleden is veel bewaard gebleven en er is veel cultuurhistorie te beleven.
De trots is het Paleis van de Markies van Bergen op Zoom, het Markiezenhof.
Tijdens de wandeling vertelde de gids over een aantal bezienswaardigheden en over de gevangenpoort en de oude haven waar nu een grote parkeerplaats is.

Voormalige Synagoge Bergen op Zoom

Al wandelend waren we aangekomen bij het Markiezenhof.
Het is één van de fraaiste stadspaleizen van West Europa, gebouwd in de 15e eeuw door de fameuze Mechelse bouwmeesters Anthonie en Rombout Keldermans. Dit was dus het woonpaleis van de Heren en Markiezen van Bergen op Zoom.

Dit stadspaleis is met zijn fraaie zalen, elegante stijlkamers en representatieve galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen een heel mooi gebouw met een grote historie. Als laatste zijn we nog in een Synagoge geweest.

Na de stadswandeling zijn we gezellig op een terrasje gaan zitten en daarna hebben we met een grote groep mensen lekker gegeten. Het is een heerlijke dag geweest en Annouck bedankt voor de organisatie.

Carel


Naar verhalen overzicht