Dickensfestival 20 december 2008

Charles Dickens leefde van 1812 tot 1870 en is de bekendste en invloedrijkste Engelse schrijver uit de 19e eeuw. De sprookjesachtige wereld die Dickens beschreef was vooral de wereld van zijn vroegste jeugd.

In het weekend van 20 en 21 december 2008 vond de 18e editie van het Dickens Festijn plaats. Het heeft 160.000 bezoekers naar Deventer getrokken, ongeveer evenveel als vorig jaar.

Het Dickens festijn is dé gelegenheid om een groot aantal hoofdpersonen en bijpersonen uit de boeken van Dickens te ontmoeten. Zo’n negenhonderd figuranten uit de beroemde werken van de Engelse schrijver, waaronder Oliver Twist, vermaakten hier het publiek. Er liepen weeskinderen rond, kastanjeverkopers, schoorsteenvegers, gekken, zwervers en dronkaards. Maar ook kantoorklerken, oude en jonge vrijsters, Christmas Carol Singers, deftige notabelen en de bekende figuren uit de boeken van Dickens.

Zaterdag 20 december zijn we dus met 9 personen naar de binnenstad van Deventer geweest om het Dickens festijn mee te maken. Het groepje bestond uit Loes, Rob, Geoffrey, John, Hennie, Conny, Maaike en de gastdeelnemers Mariken en Patrick. De organisator Ron kon helaas niet komen vanwege familieomstandigheden en heeft de organisatie overgedragen aan Rob.

Tussen 11:00 en 11:30 uur hebben we verzameld aan het begin van de Keizerstraat waar de enorme rij begint om het afgesloten festivalterrein op te kunnen. We zijn eerst wat gaan drinken in een leuk cafe waar Mariken vaste klant was toen ze hier in Deventer werkte.

Na dit opwarmertje zijn we weer terug gegaan en achterin de rij aangesloten. We moesten lang wachten voordat we het festival in het Bergkwartier konden betreden. Maar tussen het kletsen door werden we goed vermaakt door groepjes Christmas Carol Singers en andere figuranten. Ook in de smalle straatjes van de middeleeuwse stadswijk was het vervolgens langzaam schuifelen. Hier was veel te zien, zoals kraampjes voor versnaperingen of artikelen, toneelstukjes, zeer mooi aangeklede mensen, etalages, exposities, ingerichte huiskamers, versieringen, enz. enz. En dat alles in het teken van Charles Dickens en de sprookjesachtige tijd waarin hij leefde. Kortom, je kwam oren en ogen tekort.

Na het festival zijn we met bijna iedereen gaan eten bij de Sjampetter waar Ron gereserveerd had. Patrick en Conny zijn eerder naar huis gegaan. Hier lekker gegeten en natuurlijk gezellig gekletst.

Al met al een zeer geslaagde dag!

Maaike
Naar verhalen overzicht