Stadswandeling door Amersfoort 4 juli 2009

Het is prachtig weer en ik zit in de trein naar Amersfoort voor de stadswandeling met Friends 4 Fun. We hebben om 15.00 uur afgesproken maar ik ben er al om 13.30 uur zodat ik nog even kan gaan winkelen. Ik kom er al snel achter dat ik niet de enige met dit idee ben want ik kom John en Mariska tegen die net een ijsje hebben gekocht. Ze zijn pas terug van hun vakantie en genieten van hun laatste vakantiedagen voordat ze maandag weer moeten gaan werken.
Om 15.00 uur kom ik op het verzamelpunt aan waar we uiteindelijk met 13 Friends 4 Funners en de gids van Gilde Amersfoort om 15.30 uur vertrekken voor de Stadswandeling.

De gids heet Jan van Adrichem, hij vertelt ons dat Amersfoort 750 jaar stadsrechten heeft en dat wordt natuurlijk dit jaar gevierd. Amersfoort heeft ruim 350 rijksmonumenten en daar zullen wij er een aantal van gaan zien. Eerst lopen we echter langs het nieuwe gebouw van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed welke deze week is geopend door koningin Beatrix. Het is een modern gebouw met veel glas, erg mooi. Vervolgens lopen we naar een poort waar we uitleg krijgen over de stadsmuren van Amersfoort. De eerste stadsmuur die was gebouwd bleek al snel te klein te zijn door het groeiende aantal inwoners zodat er een tweede muur werd gebouwd. De eerste muur werd gesloopt en op de fundering van deze muur en met de stenen van de sloop werden de zogenaamde muurhuizen gebouwd.

 

We lopen langs een paar kerken waar Jan mooie verhalen over heeft, we hebben echter pech omdat ze allemaal (net) dicht zijn, dus we moeten Jan maar op zijn woord geloven dat het er binnen erg mooi is. We eindigen de wandeling bij de Onze Lieve Vrouwen Toren, deze bevat twee carillons en wel 100 klokken, gelukkig zijn ze nu even stil. Na de wandeling krijgen we nog een drankje op het dakterras van een café en een koek met de naam “Onze Lievevrouwtje”. Jan vertelt nog een paar mooie verhalen en we krijgen allemaal de oorkonde van deelname aan de jubileumwandeling.

Om 18.15 uur is het afgelopen, een aantal gaan nog wat eten in Amersfoort maar ik ga weer terug naar huis. Het was een interessante middag,

Annemieke bedankt voor de organisatie.

Susan


Naar verhalen overzicht