Wandeling en High Tea in Den Bosch 13 september 2009

Op zondag 13 september verzamelden we met z'n twaalven in Den Bosch voor de wandeling in de Bossche Broek. Hoewel er geen 7 zonnen schenen beloofde het wel redelijk weer te worden. Nog even een boterham eten en op Piet van Iersel van Staatsbosbeheer wachten.

Piet begon zijn verhaal, enigszins verrassend, met wat algemene kennis en geschiedenis. Hier toch maar een klein stukje informatie voor de lezers die er niet bij waren (en de wandelaars die het vergeten zijn…); Een ‘broek’ is een lager gelegen gebied. Op dit moment het laatste stukje polderlandschap in de omgeving van Den Bosch. Aan alle kanten zie je de bebouwing staan, maar het is een beschermd stuk natuur. De gemeente Den Bosch heeft een strook, waar ze eigenlijk weinig mogelijkheden hadden, voor een symbolisch bedrag 'verkocht' aan Staatsbosbeheer. De Bossche Broek is eigenlijk m.b.v. Leeghwater ontstaan. Toen Den Bosch ingenomen was door de Spanjaarden is o.l.v. Frederik Hendrik een dijkenstelsel aangelegd en namen de Bosschenaren de stad weer in eigen handen.

Van de geschiedenis stap je snel over naar de natuur. De stadswallen hebben namelijk de laatste jaren te lijden onder een soort kroos, dat er erg leuk uitziet, maar dit ze minder stabiel maakt. De gemeente doet ook zijn best om hier tegenop te werken, maar helemaal zullen ze het niet weg krijgen. Het is erg hardnekkig.
Tot zover deze bloemlezing ter bevordering van de algemene ontwikkeling (je bent juf of niet…).
Onze gids liet zo hier en daar verschillende planten zien. Met de namen zal ik jullie maar niet vermoeien, maar een verhaal dat me bijblijft is de uitleg over het riet, dat te volmaakt is gemaakt, volgens de duivel. Hij heeft er zijn tanden ingezet en dit is dus aan het blad te zien. Ik vind het altijd leuk om te horen hoe mensen in het verleden dingen verklaard hebben, vandaar.
Piet nam ons ook mee naar een stukje land waar je alleen onder begeleiding van een gids mag komen. Dit ter bescherming van het gebied. Het vreemde is alleen dat het hek momenteel weg is. Ook het draaimolentje om doorheen te lopen heeft geen functie. Hoe dan ook, we konden het gebied in!
Na wat geritsel in de struiken zagen we een hertje wegrennen en de vele konijnenholen verrieden dat zij er ook hun plekje gevonden hadden. Links en rechts werd ook de herfst al ontdekt; de gallen aan de bomen en de vliegenzwammen stonden al mooi rood (met witte stippen) op de grond tussen de bladeren.

 

Tegen het einde van onze wandeling liepen er honden los, waarop Piet deze mensen aansprak, maar hoe lang ze naar hem geluisterd hebben…?
In ieder geval was het een mooie wandeling met een trotse gids die leuk vertelde over de geschiedenis, de flora en de fauna van de Bossche Broek. Na het afscheid van Piet en een aantal ‘funners’ liep de rest Den Bosch weer in. Op weg naar Pilkingtons!
Om 4 uur ‘gingen’ we aan de High Tea bij Pilkingtons. De potten heet water stonden op tafel met 2 gigantische dozen met soorten thee erbij. Tijdens het kiezen werd het ingeschonken water al koud, bij wijze van spreken. Het water was dan ook niet aan te slepen en vele smaakjes werden geproefd. Op een gegeven moment kwam er zelfs blauwe thee aan te pas. Hij scheen lekker te zijn, maar om nou te zeggen dat het er aantrekkelijk uitzag.
Bij een high tea hoort natuurlijk niet alleen maar ‘tea’… Als eerste stond er een buffet met zoete hapjes. Een jongedame vertelde wat er allemaal was en vervolgens mochten we aanvallen. Er werd zalig gesmuld van de chocolate brownies, de Applecrumble, de scones met room en de mangobavarois, om maar eens iets te noemen. We wisten dat er nog een hartige-hapjes-buffet zou komen, maar er werd met veel plezier tot 2, zelfs 3 keer opgeschept. Het was toen al een succes!
Na nog wat koppen thee werd er verteld wat we bij de hartige hapjes konden vinden. Ikzelf heb genoten van de verschillende quiches met zalm, spek en paddenstoelen (nee, niet bij elkaar! ) en de sandwiches, o.a. met zalm. Verder stond er ook een pie, olijven en een frisse gemende salade. Na het afrekenen (in 1x goed!) verlieten we tevreden Pilkingtons, met een ruim gevulde maag.
Het idee voor deze activiteit is aangedragen en georganiseerd door Loes. Het was absoluut geslaagd!
Dank je, Loes!

Debby


Naar verhalen overzicht