Dagje Antwerpen 18 december 2010

Op zaterdag 18 december 2010 had Debby voor ons een dagje Antwerpen georganiseerd. Helaas viel er dat weekend veel sneeuw in het Westen en konden vijf friends, waaronder Debby zelf niet naar Antwerpen komen. Op het laatste moment werd het initiatief daarom overgedragen aan Rob, die een hele map bij zich had met zorgvuldig door Debby samengestelde informatie. De zes friends die wel konden komen: Rob, Maaike, Annouck, John, Monique en ik vonden met behulp van Debby's aanwijzingen de weg door de sneeuw naar "Houten Klara" op de Graanmarkt. Hier werden we door een flamboyante ober geholpen, die ons op zijn eerste werkdag de nodige uitleg over het menu gaf. Zo weten we nu allemaal wat een 'smos kaas en hesp' is. Een 'Houten Klara' bleek een tosti te zijn met gerookte zalm en kruidenkaas (met smos). Dat zagen Maaike en ik wel zitten. Wat een bagnat was wist onze ober echter ook niet. Zelfs onze zuiderburen wisten dit niet uit te spreken. De toast en salade smaakten er niet minder om. Klaar voor een dag buiten gingen we op weg naar de Grote Markt.

Hier vonden we onze gids Marc, die van de hoed en de rand wist. Hij legde ons uit waar de naam Antwerpen vandaan komt. Vroeger leefde er op deze plek aan de Schelde een reus, die iedereen tol liet betalen. Onze held Brabo echter zei "Allé, niet voor men eh!" en hakte zo het hoofd en de hand van de reus eraf. Als je naar de naam van deze stad kijkt, weet je hoe hij de hand in de Schelde heeft gekregen. Bij een latere opgraving zijn de botten van de reus gevonden en tentoongesteld. Verder bekeken we op de Grote Markt het derde stadhuis van Antwerpen, dat ontworpen is door dezelfde architect als het paleis op de Dam. Dat is te zien. Er zijn plannen om in de dicht gemaakte onderliggende galerij weer kleine winkeltjes te huisvesten, met toeristische snuisterijen. Een bezoek daaraan staat alvast op de F4F-agenda. Ook bekeken we de diverse gildehuizen. Vervolgens gingen we naar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, voor zover Marc wist de enige gotische kathedraal in West Europa waarbij de toren geheel in steen is uitgevoerd. Deze kathedraal schijnt trappen te hebben die leiden tot de ingang, maar doordat Antwerpen zo vaak is opgehoogd vanwege overstroming van de Schelde liggen deze inmiddels onder de grond. Marc nam ons meteen mee naar een heel andere kerk: de Carolus Borromeuskerk, een kerk in barokstijl van de Jezuïeten. Ondanks dat hun kloosters aan een kant open zijn stonden we fijn even wat meer beschut, want het was toch wel koud.

Iets later bekeken we het Vleeshuis. Dit laat gotische gildehuis van de slagers is toepasselijk uitgevoerd in speklagen bouw, wat wil zeggen dat er lagen zijn van rode en witte stenen. Dit gebouw lag aan de Middeleeuwse ruien (grachten), zodat het bloed meteen de Schelde in kon stromen. Wel zo praktisch. We hebben ook een lesje belasting ontduiken gehad. Zo kun je je huis geheel op een brug bouwen. Het heeft even geduurd voor men genoeg wetten had bedacht om belasting te kunnen heffen op een huis dat niet op grond was gebouwd. Ook kun je je buitenverlichting veranderen in een lampje voor onze lieve vrouwe, zodat je niet rijk, maar alleen heel vroom overkomt. Mocht dat niet genoeg opleveren, dan kon huisjesmelken ook lucratief zijn. In de Vlaeykensgang verbleven Oost Europeanen die op weg waren naar Alice Island met 300 man in een paar kleine huisjes met slechts één waterpomp en drie toiletten. Om na het wegdrinken van hun verdriet weer binnen te kunnen komen hebben ze daar iets slims bedacht. Een metalen plaat met een randje dat je sleutel altijd naar het sleutelgat toe leidt. Marc heeft ons nog veel meer verteld en laten zien. Het was een hele leuke rondleiding.

Toen we na twee uur afscheid van hem namen hadden we het wel behoorlijk koud gekregen en zijn we in 'De groote witte arend' iets warms gaan drinken. Daar stond een mooie ronde tafel voor ons klaar met precies zes stoelen. Omdat er na het eten nog wel tijd zou zijn voor de kerstmarkt en het diamantmuseum nogal uit de buurt lag en inmiddels misschien al zou gaan sluiten, besloten we te kijken of er nog winkels open waren. De keuze viel op een overdekt winkelcentrum, waar we verder konden opwarmen.

Om half zeven waren we in 'De kleine post' voor het diner. Vandaar hadden we uitzicht op het Antwerpse glazen huis, waar de dj's van een radiostation geld probeerden in te zamelen voor een goed doel. We waren die dag al een aantal straatmuzikanten tegen gekomen die ook voor dit goede doel werkten. In combinatie met de kleine kerstmarktjes gaf dat de stad een echte kerstsfeer. Vanuit het restaurant zagen we bovendien een kerstmannenrace met 1500 kerstmannen. Het eten was alweer erg lekker. Spare-ribs, Antwerps stoofvlees en slibtongetjes stonden op het menu. Als dessert was er coupe Hawaï en crème brûlée die aan tafel werd aangestoken. Spectaculair! Alleen moest de ober ons wat de McFlurry's betrof teleurstellen. Dus daarvoor nog maar even snel de Mc Donald's ingedoken. Mij leek het niks, gepureerde candybar met ijs, brrrr. Ook bij de vele kerstmannen was Mc Donald's populair.

Na het eten was het alweer tijd om terug naar de trein/ auto te gaan. Al heb ik me laten vertellen dat de trein groep op de valreep nog een kerstmarkt bezocht heeft. Gelukkig is iedereen ondanks de sneeuw uiteindelijk weer veilig thuis gekomen. Het was een hele gezellige dag, waarop we Antwerpen op een andere manier hebben leren kennen. Debby, heel erg bedankt voor de organisatie. Dankzij jouw vele werk verliep de dag vlekkeloos. En Rob bedankt voor het overnemen van de leiding. En iedereen die er was voor zoveel wijsheid en gezelligheid!

Lisette


Naar verhalen overzicht