Wandeling Heusden 13 km 7 november 2010

Op een zondag in november hebben we met een leuke groep van 12 personen een zeer gezellige middag gehad in Heusden. De mannen van Friends 4 Fun waren met z'n 4-en zeer goed vertegenwoordigd! Heusden vesting geniet de status van beschermd stadsgezicht, maar is niet veranderd in een open luchtmuseum. In Vestingstad Heusden zijn, ondanks haar geringe omvang vele bezienswaardigheden te vinden. Alle bezienswaardigheden hebben vanzelfsprekend te maken met de rijke historie die Heusden kent als vesting.
Jessica had twee routes uitgezet, waarvan de eerste door de binnenstad en de tweede hoofdzakelijk langs de vestigingswerken. Allereerst hebben wij een wandeling gemaakt langs de prachtige bezienswaardigheden binnen het centrum van de stad die vooral van culturele en historische aard zijn, zoals o.a. het prachtige stadhuis, het Gouverneurshuis, het Commiezenhuis, de Catharijne kerk en het Bezoekerscentrum. Dit is gevestigd in het voormalige stadhuis waarin zich nu ook de VVV bevindt. Een wandeling door het centrum werpt een bourgondische en gemoedelijke sfeer op. De wegen zijn aangelegd met keitjes. Je vindt er fraaie gevels en gevelstenen, een typische raampartij of mooi ornament, mooie galerieën, leuke winkeltjes en restaurantjes. Tussen de twee routes in hebben we een pauze gehouden in een restaurant wat toegevoegd was aan een zoetwaren- en chocoladewinkel, nl. "In den Langen Lick". Dit was een geweldige ervaring. De aankleding riep bij mij het gevoel op alsof we in het sprookjespark van de Efteling zaten. En dit liep door tot in het toilet.
Hierna begonnen we aan de tweede route. We vervolgden onze route langs de vestingwerken, de haven, de veerpoort, en de stadswallen waar zich zowel drie molens als de kanonnen bevonden.
's Ochtends regende het enorm maar de gedurende de hele middag hebben we geen druppel gehad. Een groot gedeelte van deze route liepen we door het gras. Die ondergrond was nog wel nat! Wat dat gedeelte betreft zou het een onderdeel van ons jaarlijkse Ardennenbezoek kunnen zijn! We hebben een aantal breaks genomen voor wat fotoshoots, die de moeite waard waren! Na uiteindelijk in "Heemtuin de Meulenwerf" te zijn aangekomen hadden we onze wandeling volbracht. We besloten een drankje te gaan nuttigen in een gezellig café. Heusden heeft een brouwerij. Het bier is te proeven in enkele proeverijen. Wij bezochten "Brouwcafé Kareltje". Hier heeft Carel een Heusdens biertje in een glaasje van het café dat zijn naam droeg gedronken. Vervolgens zijn we nog met een aantal mensen gaan eten op de markt bij de Pannenkoekenbakker, die een enorm uitgebreid assortiment had. Toen we buiten kwamen was het inmiddels al donker. Hierna eindigde onze dag. Kortom: het was een gezellige dag in een stadje dat weer bewijst dat Noord-Brabant veel te bieden heeft! Jessica bedankt voor de organisatie van deze dag!

Monique


Naar verhalen overzicht