Zaanse Schans 24 oktober 2010

Op zondag 24 oktober 2010 had Arjan de activiteit 'Zaanse Schans'; georganiseerd. Alleen Debby en ik hadden ons aangemeld voor de activiteit. Op de Zaanse Schans bevindt zich het Verkade Paviljoen, Zaans Museum, een aantal molens, welke te bezichtigen zijn, een klompenmakerij, kaasmakerij, tinnegieterij, een aantal restaurants en souvenirwinkels.

Om 12.00 uur hadden we afgesproken bij de Zaanse Schans. De middag begonnen we met een heerlijke lunch in Restaurant Kraai. Na de lunch begonnen we aan ons bezoek aan de Zaanse Schans. Op naar het Verkade Paviljoen.

Verkade meisjes en het Verkade Paviljoen
Ruim 100 jaar geleden begon Verkade als een brood- en beschuitfabriek aan de oevers van de Zaan. Door de jaren heen groeide het merk Verkade uit tot een van de bekendste merken van Nederland. In de afgelopen 100 jaar hebben de Verkade fabrieken 48 soorten biscuits geproduceerd, tientallen soorten chocolade, toffees, bonbons, wafels, beschuit, koek, zoutjes en waxinelichtjes.
Het Verkadepaviljoen heeft een enorme bedrijfscollectie bestaande uit 9.000 foto's, 1.000 affiches, displays, reclame uitingen, 2.000 verpakkingen en 700 productiemiddelen, met als pronkstukken de werkende biscuit-, waxine- en chocolademachinelijnen.

Koekjes en chocolade
In het Verkadepaviljoen staat een hele grote machine, deze laat zien hoe de Maria biscuits worden gemaakt (van deeg tot aan het bakken van het koekje). Allereerst wordt het deeg gekneden, daarna worden ingrediŽnten aan toegevoegd. Daarna gaat het deeg in speciale vormpjes (ronde in dit geval) en krijgt het koekje een stempel (het Maria biscuit stempel). Op een enorme grote plaat gaat het deeg een grote oven in waar ze worden gebakken. Ze komen als mooie koekjes de oven uit.

Leuke anekdote
Het recept voor de San Francisco biscuit was rechtstreeks uit een Engels vakblad overgenomen. Het toeval wilde echter dat in het laboratorium bij de deegbereiding per ongeluk was afgeweken van de aangegeven volgorde. Juist door die 'fout' kreeg San Francisco haar bijzondere smaak!
Ook kun je in het Verkadepaviljoen zien hoe de Verkadechocoladerepen worden gemaakt. Een machine maakt de chocolade. Je ziet een vorm waar de chocolade ingegoten wordt. Na het maken van de chocolade tikt een repentikker de chocolade uit de vorm. En zo heb je een chocoladereep.
Na afloop mochten we een aantal koekjes uit een trommel nemen. Heerlijk hoor die verkadekoekjes.

Verkademeisjes
Op een film zagen we hoe de verkademeisjes in de Verkadefabriek in de jaren '20 de koekjes inpakten. Debby en ik hadden wel zin om even in de huid van een Verkademeisje te kruipen. Dat ging via een computerspel (een soort groot display die een lopende band moet voorstellen). Op de lopende band liggen allemaal koekjes. Je moest totaal 9 koekjes in een blik doen (3 rijtjes van 3). Als je een blikje gevuld had dan kreeg je een nieuw blik. Debby bleek een echt Verkademeisje te zijn. Zij vulde maar liefst 9 blikjes terwijl ik er maar 2 had gevuld.
Het tweede spel was bonbondoosjes vullen. Bij dit spel had je een lopende band met allerlei bonbons (rond, ovaal, langwerpig, vierkant). Je moest een doos bonbons vullen en ook zorgen dat je de bonbons wel goed in de doos deed. Geen vierkante bonbons op een plaatje van een ronde bijvoorbeeld. Met dit spel had ik 7 bonbondoosjes gevuld en Debby 5. Al met al was Debby nog steeds het echte Verkademeisje. Geweldig Debby, Gefeliciteerd!

Verfmolen De Kat
Bij de entree van de Zaanse Schans was ook een bezoek inbegrepen aan een door ons gekozen molen. Debby, Arjan en ik zijn de verfmolen ingegaan. Verfmolen De Kat, zo heet het, werd in 1959 gebouwd. In deze molen is tientallen jaren geleden de productie en verkoop van antieke verf- en kleurstoffen hervat. In de molen kunnen de toeristen ook souvenirs kopen. Bovenop de molen hadden we een mooi uitzicht over de Zaanse Schans en het water.
Na het bezoek aan de molen zijn we de Zaanse Schans verder gaan bekijken. Er waren heel veel toeristen, vooral chinezen en japanners. We hebben onder andere een AH winkeltje bezocht en lekkere appeltaart gegeten in een restaurant. Verder hebben we de klompenmakerij bezocht en een aantal souvenirwinkels bekeken.

Al met al hebben we een leuke middag gehad op de Zaanse Schans. Ik vond het een leerzame en gezellige middag. Debby, Arjan en ik hebben veel gelachen. Ook was het leuk om te zien dat er zoveel toeristen de Zaanse Schans bezoeken. Het is echt een toeristisch trekpleister en de moeite waard om te bezichtigen. : -)

Esmť


Naar verhalen overzicht