Geldmuseum 27 augustus 2011

Op zaterdagmiddag 27 augustus 2011 verzamelden de Friends4Funners Debby, Esmé, Arjan, Maaike, Rob, Loes, Carel, Henny en Viola zich in het museumcafé van het geldmuseum in Utrecht. Ook gastdeelnemer Martin was van de partij. Het was een perfecte dag voor een museumbezoek, want het water kwam zo af en toe met bakken naar beneden. Het geldmuseum bestaat dit jaar 100 jaar. Sinds 1911 worden namelijk in dit gebouw munten geslagen. Munten werden echter al geruime tijd voor 1911 in Utrecht geslagen, maar dat gebeurde in een gebouw aan de Oude Gracht. Tussen 2005 en 2007 is het huidige gebouw verbouwd en gerestaureerd. Nu zijn het museum en de muntproductie in één gebouw.

Bij de entree kreeg iedereen een kaartje waarmee verschillende interactieve spellen geactiveerd konden worden. Maar wij begonnen onze ronde in de ‘Stijlkamer’. Dit is de voormalige monumentale bibliotheek. Alles (ook het meubilair) is nog hetzelfde als in 1911. Op schilderijen is het munt-productieproces afgebeeld, zoals dit rond 1900 ging in het voormalige gebouw aan de Oude Gracht. Handig was dat er interactief te lezen was, wat er op de schilderijen te zien was. Maar dit werd ook voorgelezen. De stem was echter niet zo hard dus de Friends4Funners waren voor even muisstil. Na de ‘Stijlkamer’ was de ‘Schatkamer’ aan de beurt. In de ‘Schatkamer’ was de geschiedenis van geld te zien. Er waren voorbeelden te zien van verschillende manieren van betalen in diverse landen en door de jaren heen; van ruilhandel tot creditcard. Zo werd in Azië vroeger met schelpjes betaald. Men koos schelpen vanwege de ‘magische krachten’. Echter toen de Europeanen kwamen en zij veel schelpen meebrachten, werd er een ander betaalmiddel bedacht. Bij elke vitrine hing een telefoon waardoor informatie verteld werd over de attributen in de vitrines.

Na de ‘Schatkamer’ ging ieder zijn eigen gang en werden de spellen gespeeld met de kaart die iedereen had ontvangen bij de entree. Als je een spel won, kon je geld winnen, wat op je kaart gezet werd. Dan kon je kiezen of je dit geld als speltegoed wilde of op een spaarrekening wilde zetten, zodat je rente ontving. Natuurlijk zijn deze spellen met name voor kinderen, maar er zaten ook voor volwassenen een paar pittige kennisvragen over beleggen, aandelen, obligaties en hypotheek tussen. Het veilingspel waarbij je als bloemenhandelaar op de veiling van Aalsmeer bloemen moest kopen was ook leuk.

Tussen de spellen stonden vitrines waar verschillende munten bewonderd konden worden. En we vonden ons allemaal erg oud toen we bij de ‘gulden’ vitrine stonden en gememoreerd werd naar de ‘goede oude gulden’ tijd.

Tijdelijk was de tentoonstelling de magie van het geld te zien. Vroeger maakten men allerlei afbeeldingen op munten voor geluk of om zich voor ‘het kwaad’ te behoeden. Met het vergrootglas kon je deze afbeeldingen heel goed zien. Verder waren er ook zuilen waar filmpjes over vroeger en nu werden afgespeeld. Opmerkelijk vond ik dat vroeger 40% van het inkomen besteed werd aan voedsel. Ook was er een apparaat waar je je eigen eurobiljet kon beoordelen op echtheid. En wist je dat op elk bankbiljet een identificatiecode (letter met cijfers) staat? Met deze code kun je zien waar het bankbiljet is uitgegeven. Gelukkig was Martin zijn € 5 biljet geen vervalsing en was deze in Oostenrijk gemaakt.

Aan het einde van de museumgang was de ruimte te zien waar men het geld tegenwoordig maakt. Helaas was het nu niet in bedrijf (zaterdag), maar toch kon je bakken met onbewerkte munten zien staan.
 ↑ Eigen bankbiljet
Tot slot kon je met je, tijdens de spellen verdiende geld, een eigen bankbiljet maken en afdrukken.

Nadat iedereen zijn emailadres had achtergelaten voor een enquête en het boek: “De laatste gulden; gedenkboek bij het afscheid van de gulden” ontvangen had, was het museumbezoek ten einde. Het was een leuk museum.

Na het museumbezoek gingen Debby, Rob, Maaike, Henny en Viola nog een hapje eten in eetcafé De Windhoek. Nadat de magen heerlijk gevuld waren, was het tijd om weer naar huis te gaan en was er een einde gekomen aan een geslaagde Friends4Fun activiteit. Rob bedankt voor het organiseren.

Viola


Naar verhalen overzicht