Kasteel de Haar 22 oktober 2011

Op 22 oktober 2011, een zonovergoten dag gingen wij Kasteel de Haar in Haarzuilens bezoeken. Om 11.45 uur hadden we afgesproken in restaurant Kortjak in Harmelen. Met een grote groep zouden we elkaar daar treffen voor een lunch. De groep bestond uit: Arjan, Hans, Rob, Maaike, Janine, Viola, Debby, Susan, Esmé (de organisator) en gastdeelneemster Laura. Eén voor één druppelde de groep binnen en onder het genot van een drankje begonnen we, na enig geduld te hebben, aan onze lunch die overigens het wachten meer dan waard was. Jessica, John en Mariska kwamen ook naar het restaurant maar alleen om te verzamelen (niet om mee te lunchen). Na het afrekenen vertrokken we met de groep naar het kasteel. Daar aangekomen troffen we een kwartet personen aan bestaande uit 3 dames en één heer (Monique, Loes, Lisette en Carel). Na de kennismaking gingen wij naar het kasteel.

Om 14.00 uur startte de rondleiding. Het verzamelpunt was in het kasteel. De wandeling naar het kasteel was al erg mooi. Het kasteel heeft een enorme grote tuin. Het verzamelpunt van de rondleiding was beneden. De rondleiding begon in de keuken waar vroeger het eten voor de baron en zijn familie werd bereid. Het kasteel was erg mooi van binnen. We hebben het binnenhof gezien, de balzaal en hebben we verschillende slaapkamers mogen bezichtigen. Overigens heeft het kasteel 100 slaapkamers waarvan een aantal nog in gebruik is.

Het is namelijk zo dat de familie van de baron altijd in de maand september in het kasteel verblijft. De overige maanden wordt het kasteel voor rondleidingen en evenementen gebruikt. Afgelopen september is de laatste baron overleden. De dochters van de baron zullen gaan bespreken wat zij met het privilege willen doen. Na de rondleiding zijn we met onze groep de tuin gaan bezichtigen. We begonnen met het doolhof waar we, na een aantal keren verkeerd gelopen te hebben, toch het midden bereikten. Daarna hebben we op een terras, met uitzicht op het kasteel, nog even wat gedronken. Vervolgens hebben we nog een rondje gelopen door de tuinen, langs het hertenkamp. Ook hebben we een groepsfoto gemaakt met dank aan Rob. Zo kwam om 17.00 uur een einde aan deze bezienswaardige en gezellige middag en keerden we allen huiswaarts. Esmé en ook de anderen bedankt voor deze leuke dag!

Hans


Naar verhalen overzicht