Wandelen met de schaapsherder 17 juli 2011

De plannen voor deze zondag waren gewijzigd, in plaats van “De Moerputten” werd het “De Schaapskooi”, wat een prima originele activiteit bleek te zijn!
Nabij het natuurgebied Wijboschbroek ligt “Schaapskooi Schijndel”, het vertrekpunt van de wandeling. Op het terrein van de schaapskooi staan gebouwen uit de begintijd van het boerenbedrijf, zoals onder andere een gerestaureerde Vlaamse schuur, een traditioneel gebouwd bakhuisje, en een schob (wagenschuur) ingericht voor horeca.
Nadat iedereen de schaapskooi gevonden had, en na de thee of koffie, werden we verwelkomd door herder en herderin. In de stal vertelde de herder onder andere over het doel van de schaapskooi, het in stand houden van oude inheemse schapen- en runderrassen. De stal zelf wordt alleen nog gebruikt voor het lammeren. In de stal stond dan ook een kraamhokje, waar nu het jonge herdershondje van de herderin ons enthousiast aankeek. Hij mocht echter nog niet met ons mee, even later gingen we met de herderin en de volleerde herdershond van de herder naar de schaapskudde. De schapen hadden zich over de hele wei verspreid. Deze waren echter snel bijeengedreven nadat de herderin de hond op pad stuurde. Deze spurtte snel van links naar rechts en omgekeerd rond de schaapskudde, na het geven van de juiste instructies op het juiste moment door de herderin. Deze bestaat uit “Come by” voor linksom, “Away” voor naar rechts, en “Look back” voor kijk terug, als er enkele schapen wat extra motivatie nodig hadden.
Na het openen van het hekje van het weiland liepen we samen met de schapen het bospad op. De schapen liepen al grazende voor, achter, en tussen ons in, da's niet iets wat je dagelijks doet! De herdersstok konden we ook om tourbeurt vasthouden, zodat we ons ook een beetje herder/herderin konden voelen. Naast een pad liep een slootje, waar de herdershond een korte “stop” in maakte.
Even later arriveerden we op een groot vrij veld, inclusief een omgezaagde boom die we handig als bank konden gebruiken. Een prima pauzeplek om wat bij te praten, met onze jonge herderin te praten over haar achtergrond en beweegredenen, of gewoon wat te jin-jangen..
Na de stop gingen we weer terug op pad. Vooral bij de wat smallere paadjes werd het wat dringen als je jezelf tussen de schapen had gemanoeuvreerd, je wordt dan gewoon “meegeduwd” als het ware! Nadat we bij een volgend weiland waren gearriveerd mocht Maaike de schaapskudde het weiland in 'herderen'. Sommige schapen hadden duidelijk wat meer haast dan de ander!
Bij de schaapskooi weer aangekomen namen we afscheid van onze herderin. We hoorden toen dat het voor haar de eerste keer was dat ze een groep meenam, we kunnen haar dan ook zeggen dat ze met “vlag en wimpel” hiervoor geslaagd is !
Na deze erg leuke activiteit, ook weer eens heel wat anders, gingen we met een deel van de groep naar “Pilkingtons” te 's-Hertogenbosch voor de high tea. Deze was in buffet-vorm, dus af en toe lopen om een volgend bord met lekkernijen te bemachtigen. Na het zoet kwam niet het zuur, maar de hartige hapjes, die er dus ook weer prima ingingen!
We mogen dus weer spreken van een geslaagde (dubbel-) activiteit, aanbevelenswaardig !
Uiteraard ook weer dank aan Loes, onze organisatrice dezes..

John


Naar verhalen overzicht