Van Gogh Village 26 februari 2011

Zaterdag 26 februari stond de activiteit Van Gogh Village (Vincentre) op de agenda. Met een leuk groepje zijn we al carpoolend naar Nuenen, in het oosten van Brabant, vertrokken. Monique had het georganiseerd, dus die was er natuurlijk bij. Verder bestond de groep uit Esmé, Loes, Lisette, Rob en ik (Maaike). Debby was helaas ziek geworden en moest hierdoor verstek laten gaan.

Het Vincentre neemt je mee in de tijd dat Vincent van Gogh in Nuenen woonde en werkte. Hij heeft hier slechts twee jaar gewoond, maar wel zo’n 500 schilderijen en tekeningen gemaakt, waaronder de wereldberoemde Aardappeleters.

Met behulp van de modernste audiovisuele technieken wordt je meegenomen in het leven van Vincent van Gogh. Eerst ontmoeten we, via sprekende portretten, o.a. zijn moeder en zijn broer. Kijken in persoonlijke kasten van zijn dierbaren en dwalen tussen zijn uitvergrote schilderingen. Tenslotte wordt het schilderij de Aardappeleters tot leven gebracht en hoor je de dorpelingen vertellen over de zonderlinge figuur die Vincent was in 1833.

Na wat leuke groepsfoto’s te hebben gemaakt stond de gids al klaar om ons rond te leiden door Nuenen. Een leerling-gids ging mee om te kijken hoe het gaat. De gids nam ons mee naar alle 21 objecten in het dorp die Vincent geschilderd of getekend had of waar zijn modellen in woonde en werkte. Bij 17 van deze plekken zijn informatiezuilen geplaatst.

Deze zuilen zijn zo geplaatst dat we als het ware door het schilderij van Vincent het nog steeds aanwezige object konden zien. Ondanks de motregen en de kou was het toch erg interessant omdat de gids vol enthousiasme kon vertellen over Vincent van Gogh en alles wat hem bezig hield. We liepen ook in een prachtige omgeving met veel groen, oude bomen, vijvers en fonteintjes. Echt een aanrader om daar met mooi weer nog eens te gaan wandelen.

Daarna met z’n viertjes naar het Italiaanse restaurant Messina die een zeer uitgebreide menu-kaart had. We hadden allemaal iets aparts gekozen wat erg smakelijk was. Het was een goede afsluiting van een leerzame dag.

Monique, bedankt voor de goede organisatie.

Maaike


Naar verhalen overzicht