Historisch Woerden 16 april 2011

Een klein groepje start deze activiteit met een heerlijke en gezellige lunch in de tuin van Janine. Het weer is prima, bewolkt maar droog en niet te koud. Er zijn dit keer twee gastdeelnemers (Hans en Frank) en daardoor zijn de mannen nu eens in de meerderheid!
De lunchgroep en de overige deelnemende F4F-ers verzamelden zich voor het charmante Stadsmuseum, dat vroeger het stadhuis was. Onze gids is Ernst. De historische activiteit begint met een bezoek aan het museum. Het meest opvallende is een altaarsteen gewijd aan de Syrische zonnegod Helagabalus; een nog vrijwel intacte zeer zware steen die meegedragen werd op de veldtochten. Verder is er een Romeinse molensteen, een maquette en zien we gevonden gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd zoals vaasjes, potjes, munten etc. Er is zelfs een gouden helm gevonden in de buurt maar helaas moeten we het doen met een foto daarvan.
De plaats Woerden stamt uit de Romeinse tijd, toen rond 41 na Chr. er het castellum Laurium op deze plek werd gesticht. Dit castellum was een legerplaats langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, die gevormd werd door de Rijn, tegenwoordig de Oude Rijn. Het Laurium is in gebruik geweest tot omstreeks 270 na Chr..
Na de ontdekkingen in het museum lopen we naar een replica van een Romeins schip. Bij opgravingen in 2003 werden op de Nieuwe Markt resten van dit Romeinse schip ontdekt, de Woerden 7.
Het was het eerste Romeinse vrachtschip gemaakt van eikenhout dat gebruik maakte van roeiers. Het schip is zoveel mogelijk gerestaureerd en is kort geleden teruggeplaatst op de vindplaats, een parkeergarage in het centrum. Het schip bestond oorspronkelijk uit 3 bomen van elk 25 meter, maar voor de replica konden ze niet zulke grote bomen vinden, daarom hebben ze een extra boom moeten gebruiken.
In het replicaschip gaan we een rondje varen. We varen over het Woerdense deel van de Rijn o.a. langs het defensie-eiland eindigend bij het Kasteel van Woerden. Daarna krijgen we een privé rondleiding van onze gids. Bedoeling is om de Petruskerk te beklimmen (voor een panoramisch uitzicht over Woerden en omgeving), maar dat gaat helaas niet door omdat er een sleutel aan de binnenkant van de kerkdeur zit. Die bezichtiging houden we nog tegoed! De Petruskerk staat aan het Kerkplein dat enkele jaren geleden opnieuw is ingericht. Ik vond het mooi gedaan. Afsluitend pikken we natuurlijk een terrasje! Janine en Jorkos bedankt voor: het organiseren, de gastvrijheid en daardoor de gezellige dag!

Loes


Naar verhalen overzicht