La Trappe 21 oktober 2012

Op 20 oktober ging ik richting Brabant. Mijn TomTom ingesteld op Berkel-Enschot en ging ervan uit dat hij me er wel zou brengen… Nou, Tom bracht me wel ergens, maar niet bij La Trappe. Hij zei ‘bestemming bereikt’ toen ik op een landweggetje geblokkeerd werd door Jessica enerzijds en Hennie anderzijds. Leuk ze te zien, maar niet de bestemming die ik bedoelde. In ieder geval, in colonne (van 3 auto’s) reden we verder naar het klooster.
Op de parkeerplaats stonden Monique, die het uitstapje organiseerde, en Rob en Maaike al te wachten. Loes volgde al snel en met z’n 7-en liepen we de kloostertuin in. Daar was het een gezellige boel en zaten veel mensen in het zonnetje aan een biertje.
Na een poosje wachten stonden we met heel veel personen op de rondleider te wachten. Gelukkig werd de groep opgesplitst en gingen wij met Jan op pad. Jan vertelde graag en veel. Het is leuk als iemand met zoveel passie staat te vertellen. Het nadeel is dat, als je je dan hebt aangeboden om het verslag te schrijven, wel heel veel moet onthouden… Gelukkig is het geen overhoring en is het merendeel van de lezers er niet bij geweest zal ik dan maar denken, dus de basis is voldoende.
Het is allemaal begonnen in 1880, wanneer Sebastianus Wyart vanuit Noord-Frankrijk zich vestigde in de ‘Koningshoeven’ van Berkel-Enschot. Deze hoeven waren ooit van koning Willem II geweest. In 1884 werd dit uiteindelijk Nederlands enige Trappistenbrouwerij. In tegenstelling tot de omgeving maakten ze bier met een lage gisting (temp. van 6 tot 8 graden). In de loop van de jaren ontwikkelen ze steeds meer verschillende soorten bier; donker, pils, Dortmunder, Super en Bock. Rond 1968 groeit het toch allemaal een beetje boven hun hoofd en zoeken ze een samenwerking met andere brouwerijen. Tot ze in 1980 besluiten om het brouwen weer zelf te gaan doen. Ze besluiten bier van een hoge gisting te maken en noemen het… La Trappe!
Sindsdien zijn ze andere biersoorten gaan ontwikkelen en is de brouwerij gemoderniseerd.
Na de rondleiding mochten we onder het genot van een biertje naar keuze, kijken naar een film over de geschiedenis van het klooster. En mijn biertje… deed ik in mijn tas om er later een ander een plezier mee te kunnen doen.
Er gingen er nog een aantal uit eten, maar ik stapte weer in de auto en thuis vertelde Tom dat ik mijn bestemming weer had bereikt. Met een tevreden gevoel en terug kijkend op een leuke middag stapte ik mijn huisje weer in. Dank je wel voor de organisatie, Monique!

Debby


Naar verhalen overzicht