Bezoek aan theater Carré 21 januari 2012

Op 21 januari ging er weer een groepje Friends4funners op stap. Deze keer waren het John, Janine, Jessica, Lisette, Monique, Loes, Viola en Debby. Omdat Carré nog niet open was, wachtte Janine wachtte ons op in een Amsterdams cafeetje, voor thee of koffie. Nadat iedereen zijn thee/koffie had opgedronken, liepen we naar het koninklijk theater Carré in Amsterdam, gelegen aan de Amstel.
De rondleiding ging eigenlijk direct van start. Als eerste werd de foyer aangedaan. Hier vertelde de gids de ‘do’s and don’t s’ tijdens de rondleiding en werd er een start gemaakt met de geschiedenis van Carré.

Op 3 december 1887 werd Carré geopend door Oscar Carré. Het diende als circustheater voor de wintermaanden. Het circus was met name een rondreizend circus met spectaculaire paardennummers waarbij de hele familie betrokken was. De foyer waar we in zaten, was vroeger het appartement waar Oscar in woonde. Later werd dit een foyer. Tijdens de restauratie 6 jaar geleden kreeg de foyer weer de oorspronkelijke kleuren van groen en blauw. Overal door het theater hingen prachtige kroonluchters.
Vanaf 1893 werd, als het circus op tournee was, het theater gebruikt voor allerlei vormen van volksvermaak. In 1911 werden, na het overlijden van Oscar Carré, er geen voorstellingen van het ‘Koninklijk Nederlandsch Circus Oscar Carré’ meer gegeven. In de volgende jaren kende Carré ups en downs, maar vanaf de jaren dertig kreeg het theater ook internationale bekendheid en had het weer een goede reputatie.
De rondleiding werd vervolgd naar de koninklijke zitplaatsen. Als de koninklijke familie een voorstelling bijwoont, zitten zij altijd op deze plaatsen. Zijn zij niet aanwezig dan kan iedereen de plaatsen reserveren. Of het echt de allerbeste plaatsen zijn? Als alles goed gaat tijdens een voorstelling wel, maar gaan er dingen fout, zo vertelde de gids, iets minder, want de mensen van techniek zitten direct achter de plaatsen en zij kunnen niet altijd fluisteren.
Na de koninklijke box werd er geklommen naar de top van het theater. Buitenadem kwamen we aan in nog een foyer. In deze foyer wordt het radioprogramma ‘Opium’ uitgezonden. Ook is hier de stalenbalkconstructie, ontworpen door Gustave Eiffel (jep, die van de Eiffeltoren) van het dak goed zichtbaar. Verder wordt hier de oorspronkelijke decoratie van de circuspiste tentoongesteld. Op de afbeeldingen zijn ‘vrouwen’ te zien. Echter de vrouwen werden in die tijd altijd gespeeld door mannen en ook op afbeeldingen is dit goed te zien. De vrouwen zien er mannelijk uit.
Na uitgeblazen te zijn daalden we af naar waar het allemaal omgaat: het podium. Natuurlijk kwamen we eerst door de artiesteningang. Hier hangen allerlei fiches van voorstellingen die hebben plaatsgevonden in Carré. De gids vertelde dat het hier soms een behoorlijk gecontroleerde chaos kan zijn, want tijdens de voorstelling wordt hier omgekleed, gekapt, gegrimeerd enz. Vervolgens hadden we geluk en konden we een kijkje nemen in de ‘ster’ kleedkamer. Van glitter en glamour is in dit gedeelte van het theater eigenlijk totaal geen sprake.

Ja ja en toen was het zover! Het podium werd voor eventjes eigendom van Friends4fun. Het was heel mooi en de reputatie van ‘gezellig’ was duidelijk te zien. Natuurlijk werd dit legendarische moment op foto vastgelegd. Ook individuele foto’s achter de microfoon werden gemaakt. Wauw, geweldig!

Maar de rondleiding was nog niet over. We gingen nog verder naar beneden. De ruimte waar het orkest zit, de orkestbak, werd ook bezichtigd. Ook dit is niet echt glamourisch. De ruimte is donker om het publiek zo weinig mogelijk af te leiden van de voorstelling.

Tot slot was de ‘kelder’ aan de beurt. Elk jaar is er kerstcircus in Carré. De ‘kelder’ wordt dan omgebouwd tot stallen voor de dieren. Ook werd verteld hoe de dieren de piste in kunnen. Grote dieren, zoals olifanten en leeuwen worden echter buiten gestald, want anders zou de stank binnen in het theater niet te harden zijn. Zelfs nu, ruim een maand na kerst, was de dierengeur nog goed te ruiken!

De rondleiding was nu ten einde. Alle Friends4funners waren reuze enthousiast en hadden het erg leuk en interessant gevonden. Bijna iedereen schoof aan voor een lekkere lunch in de ‘Ysbreker’. Daarna ging iedereen zijn eigen weg in Amsterdam.

Janine, bedankt voor de organisatie! Ook activiteitencommissie, bedankt voor deze activiteit. Ik vond het superleuk en heb een hele leuke dag in Amsterdam gehad.

Viola


Naar verhalen overzicht