Maritiem Museum 10 november 2012

Monique, Susan, Marjolein, Janine en Annouck zijn gaan lunchen in het restaurant van het museum en daarna hebben Carel en ik ons aan de club toegevoegd. We kregen een rondleiding van Fransisca door het museum. We begonnen met een reis door de tijd. Ze liet een stuk hout van een boot zien van voor chr. en vertelde over de tijden van de Romeinen en Noormannen, de Gouden Eeuw etc. Er was een prachtige Romeinse altaarsteen die gevonden is in Zeeland. Romeinen voeren naar Engeland met kleding, aardewerk, wijn en zout door de Zeeuwse delta. Staken daarna de gevaarlijke Noordzee over naar Engeland en waren weer heel blij als ze weer behouden waren terug gekeerd. Vandaar een altaar met een dankwoord aan de godin van de scheepvaart; Nehalennia.

Vroeger duurde zoín reis naar het verre IndiŽ wel een jaar, omdat je afhankelijk was van wind en zeestromen. Portugezen (of waren het Spanjaarden?) hadden ontdekt als je eerst richting BraziliŽ vaarde en daarna oostelijk dat je veel eerder aankwam bij IndiŽ. Dit heeft met windrichtingen en zeestromen te maken. We hebben mooie schilderijen gezien die een beeld geven hoe het leven was in de gouden eeuw en daarvoor/ daarna.

Daarna zijn we naar de expositie MainPort Live gegaan waar je kennis maakt met de haven van Rotterdam in het klein. Schepen zijn real-time te volgen in de ďcontrol roomĒ. Je ziet hoe hard de haven is gegroeid van de vorige eeuw tot nu, een haven van wereldformaat. Heel apart dat je kan zien dat soms de havens gewoon om dorpen heen zijn gebouwd.

Daarna hebben we afscheid genomen van Fransisca die heel enthousiast en boeiend kon vertellen. Na de rondleiding heeft iedereen zelf nog andere exposities bekeken in het museum, bv de rest van de 50 belangrijkste momenten uit de waterrijke historie van Nederland, over piraten, over cruiseschepen, oud marineschip de Buffel wat buiten naast het museum ligt. Helaas kan het museum de kosten niet meer betalen van de Buffel en gaat het binnenkort verhuizen. Rond 16.00 uur hebben we nog wat gedronken met zín allen en daarna zijn de meesten weer naar huis gegaan. Monique, Carel en ik hebben toen als nog de Buffel bezocht. Dat was heel interessant, matrozen sliepen in hangmatten met zín allen in slaapzalen.

Daarnaast zag je een aantal wastafels en 4 douches voor ongeveer 300 man personeel. Je krijgt een goed beeld van hoe het leven vroeger op zee was.

Marjolein bedankt voor de organisatie

Loes


Naar verhalen overzicht