Sterrenwacht & Jaarvergadering 12 februari 2012

Buiten was het koud, er lag sneeuw en het vroor best hard. Toch stond de jaarlijkse deelnemersvergadering op de agenda gevolgd door een vervolg activiteit, namelijk een bezoek aan de Sterrenwacht Mercurius te Dordrecht.
De vergadering werd dit jaar gehouden in de Stayokay Hostel vlakbij de Biesbosch. Daar hadden we een ruime zaal ter beschikking en dat was prima gezien de grote opkomst. De deelnemers kregen koffie of thee aangeboden en konden eventueel een Dordtse schapenkopkoek erbij nemen.
In de vergadering werden veel onderwerpen behandeld en uitgebreid werd er van gedachten gewisseld om zodoende besluiten te nemen. Doordat er zo goed vergaderd werd, liep het zelfs een uur uit.
Na afloop gingen 10 deelnemers mee naar de iets verderop gelegen sterrenwacht, alwaar enkele vrijwilligers ons van harte welkom heette. Zelfs een TV-scherm bij de ingang gaf ons tekstueel een warm welkom.
Eerst gingen we naar een zaal waar een beeldpresentatie werd gegeven van het heelal, waaruit maar weer eens bleek hoe klein de aarde in de ruimte is. Interessante wetenswaardigheden konden we meelezen bij de diverse planeten en kon het bestuurslid van de sterrenwacht, vandaag als onze gids, ons boeiend vertellen.

Na afloop konden we via een trap naar de koepel lopen. De gids zette een deel van het unieke dak open. Jammer genoeg was het die dag zwaar bewolkt en viel er lichte neerslag. Het was natuurlijk koud, dus hier kwam onze warme kleding goed van te pas. De gids demonstreerde hoe de telescoopkijker werkte, hoe de koepel geheel kon draaien en welke andere attributen er gebruikt konden worden.
Na deze leerzame uitleg werd het voor ons weer tijd om naar de Wok of Fame te gaan en daar met een klein groepje gezellig te gaan eten.
Moe en volgegeten maar voldaan, keerden we enkele uren later weer huiswaarts, en iedereen was weer veilig thuis gekomen.

Rob


Naar verhalen overzicht