Underground 24 juni 2012

Op zondag 24 juni verzamelden we om 14.45 uur bij het VVV tourist office op het Domplein. Daar stonden we met een goede opkomst te wachten op onze rondleiders voor deze dag. Het waren Jan en Theo ex-daklozen/gebruikers, die ons boeiende verhalen vertelden over hoe je in een situatie als dakloze terecht kan komen. Het zijn vaak vooroordelen die mensen hebben over daklozen/verslaafden en nu hadden we de kans om alle vragen te stellen die we wilden. Onze groep heeft veel gesproken met de mannen. We werden steeds naar plekken meegenomen waar de mannen zich vaak bevonden. Bij het klooster, waar je onderdak had, maar de tuin werd gebruikt als w.c. en daar lagen ook vaak spuiten. De nonnen waren dat zo beu, dat er een hek is geplaatst. Een andere plaats waar de daklozen zich bevonden was het winkelcentrum, een beetje aan de achterkant van Hoog Catherijne, daar was het wat rustiger. Dan zaten ze met zon 150 man. We zijn ook langs een plaats gelopen waar drugs verschaft werd.

Jan en Theo hebben voor een eerlijke en boeiende rondleiding gezorgd door Utrecht voor onze groep. Heel knap om zo eerlijk over zo'n moeilijk verleden voor een grote groep te vertellen. Ik denk dat we allemaal Utrecht eens vanuit een ander gezichtspunt hebben bekeken en ons hebben geprobeerd voor te stellen, hoe het is om in hun schoenen te staan. Verslaving blijft moeilijk om alleen uit te komen. Maar aan hun hebben we ook gezien hoe overheidsbeleid hun leven en dat van vele Utrechtenaren ten goede veranderd heeft. Dankzij wethouder Spekman, nu Kamerlid, is de situatie van daklozen in Utrecht sterk verbeterd. Zo'n rondleiding is aanrader voor iedereen.

Bedankt Lisette voor het organisatie van deze wandeling. Ik had het echt niet willen missen en dan spreek ik niet alleen voor mezelf. Ik heb leuke reacties gehoord van veel mensen.Jessica


Naar verhalen overzicht