Wandeling door de Kaapse bossen 7 oktober 2012

Op 7 oktober jl. stond de Wandeling door de Kaapse bossen bij Doorn op het programma. Dit maakt deel uit van het gedeelte van de “Utrechtse Heuvelrug” dat als Nationaal Park is aangewezen. Er zijn hier 56 wandelroutes, Arjan had gekozen voor een route van 10 km. De naam van deze route is “de blauwe route”, alias “de Hoogtepunten route”.

De hoogtepunten tijdens deze route zijn:
Landgoed De Ruiterberg met het opvallende poortgebouw en de bekende terrassentuin uit het begin van de vorige eeuw, uitkijktoren de Kaap, de Stenen Tafel, de Doornse Kei en het theehuis Helenaheuvel.
Na ons verzameld te hebben zijn we gestart aan deze wandeling. De “Utrechtse Heuvelrug” doet zijn naam eer aan aangezien er vele heuvels zijn. Het was leuk wandelen over de kronkelige bospaden, historische kerkpaden en statige beukenlanen. De wandeling was op een mooi moment gepland: de herfst. In deze periode heeft het wandelen in de bossen toch iets extra’s; de mooi gekleurde bladeren aan de bomen en hiernaast zijn er veel paddenstoelen. En die hebben we velen gezien, in allerlei kleuren en maten. Aldus de moeite waard er een paar op de foto te zetten.

Op de helft van de route kwamen we bij de uitkijktoren de Kaap. Deze doet zijn naam als HOOGTEpunt eer aan: een toren van 25 m hoog! Een groot deel van de deelnemers wilden die toch eens beklimmen. Het was een hele klim, maar ik vond het zeker de moeite waard: je hebt een prachtig uitzicht over de hele Utrechtse Heuvelrug. Van de Amerongse Berg in het oosten tot de Domtoren van Utrecht in het westen. Omdat wij goed weer hadden was de Rijn, lopend door de weilanden, ook nog goed te zien.
Vervolgens kwamen we bij het theehuis de Helenaheuvel. Daar hebben we heerlijk uitgerust, gezellig bijgepraat, wat gedronken en, jawel wat heerlijks gegeten. Ik moet zeggen dat het gebak goed smaakte. Vervolgens zijn we aan het laatste gedeelte van de wandeling begonnen en hebben de route gezellig afgemaakt.
Het was een mooie wandeling in een prachtig gebied met vele bezienswaardigheden. Hiernaast hadden we ook nog eens prachtig weer. Ik kan het toevoegen aan de lijst van “erg mooie wandelingen” die ik in Nederland heb gemaakt. Kortom: Arjan, je hebt een goede keuze gemaakt! Het was een gezellige middag.

Monique


Naar verhalen overzicht