Bergen op Zoom 29 juni 2013

Op deze zaterdagmiddag rond kwart over één verzamelen voor de activiteit van Annouck in Bergen op Zoom.
De weersvoorspelling zag er in de dagen vooraf niet zo gunstig uit voor onze rondleiding met een gids, welnu op de zaterdag-morgen kwam er een heerlijk zonnetje te voorschijn en daar hebben we ‘s middags heerlijk van genoten.
We zouden eigenlijk met tien deelnemers zijn maar er was helaas een afvaller wegens ziekte, nu dus met negen, iedereen was ruimschoots op tijd op het verzamelpunt voor het oude stadhuis op de Grote Markt van Bergen op Zoom.
De gids voor deze middag, Gusta, was ook fijn op tijd en we zijn gelijk met de stadswandeling begonnen.
Bergen op Zoom heeft in de jaren tussen 1198 en 1212 stadsrechten gekregen, ze weten dat niet helemaal zeker omdat er in het jaar 1397 een grote stadsbrand is geweest waardoor veel archief ook verloren is gegaan.
Bergen op Zoom is ook heel belangrijk geweest voor de historie van Nederland, in het jaar 1747 is het de Fransen gelukt om de stad in te nemen. De Spanjaarden hadden dit al eerder geprobeerd maar dat was mislukt.
Er is ook een bijnaam bekend, dit is de naam ‘La Pucelle‘ vertaald De Maagd.
Door de rivier de Schelde was Bergen op Zoom een handels-plaats tussen de Noordzee en de stad Antwerpen waar heel veel gebruik van word gemaakt.
De oudste kerk is de Sint Gertrudiskerk, waar we ook nog even binnen konden kijken. Door de verschillende verbouwingen in de loop der tijden is het een aanéén schakeling geworden van meerdere gebouwen met ieder zijn karakteristieke eigenschappen, misschien voor een andere keer een aanrader om het nog eens met een gids te bezoeken.
Gelukkig was onze gids niet iemand die vasthield aan een vastgestelde route, en nam ons ook mee naar andere bezienswaardigheden, zoals de ‘Geit ‘, bekend onder de mensen die carnaval vieren.

Het Ravelijn, een vestingwerk uit het jaar 1702.
Ook hebben we even stilgestaan bij de Gevangenpoort, een overblijfsel van de stadsomwalling uit het midden van de veertiende eeuw. Tot 1931 heeft het gebouw dienst gedaan als gevangenis.
Via mooie straten met verschillende soorten stijlen huizen kwamen we bij het Markiezenhof aan waar we ook een rondleiding binnen zouden krijgen.

We moesten eerst even naar een overzicht opstelling van het Markiezenhof omdat er vlak daarna een huwelijksvoltrekking was en we daardoor niet meer in dat gedeelte konden komen. Bij het vertellen van onze gids klonk er dan ook al huwelijkse muziek op de achtergrond, was een mooi geluid.
Verder zagen we op de bovenste etage de werktuigen die ze in de gevangenis en bij berechtingen gebruikten, welnu dat waren geen hedendaagse dingen; bottenbrekers,duimschroeven, viswijvenklemmen en nog meer met scherpe punten. Zouden ze die nu gebruiken was er misschien minder criminaliteit..
Op een fraai gedekte tafel stond een mooi servies van aardewerk, dit was gemaakt in Loosdrecht door werklozen in de vorige eeuwen.
Op zolder zagen we uitbeeldingen van oude beroepen; tandarts, muzikant, pastoor en anderen in de kleding van die tijd. Ook was er een grote zaal met kermisattributen en ook draaimolens, dit allemaal in miniatuur. Was heel mooi om te zien en het werkte allemaal nog.
Ook stonden er diverse paarden van de draaimolen en een trapauto, ook nog een apparaat wat de toekomst kon voorspellen, een aantal hebben dat geprobeerd. Hoop dat het allemaal positieve meldingen waren.
Zo zijn we aan het einde gekomen van de rondleiding met onze gids en na haar bedankt te hebben, heeft ze afscheid genomen van ons.
We konden nog niet gelijk naar buiten omdat het bruidspaar nog op de binnenplaats aanwezig was met het hele gezelschap. Het was een bijzondere bruid omdat ze een hele dure jurk aan had van een zeer bekende kleding ontwerper uit Den Bosch: Dhr. Addy van den Krommenacker, die ook voor verschillende koningshuizen over de hele wereld trouwjurken gemaakt heeft.
Verschillende prinsessen uit ons land dragen jurken van hem, waarschijnlijk zijn ze van een hoger Eurogehalte en niet voor iedereen.
De dames onder ons waren best wel onder de indruk daarvan, hij zat achter in een taxi, dus hebben ze hem ook nog even gezien. Ikzelf ben niet met die meneer bekend. maar je kan niet alles weten toch.
Toen de taxi’s wegreden mochten wij ook naar buiten en hebben we nog heerlijk op het terras een drankje genomen en gezellig bij gekletst.
Het was een zeer leerzame middag met fijne uitleg en een heerlijk zonnetje, ik heb genoten.
Na het drankje zijn er een paar nog een hapje wezen eten en de anderen gingen weer hun weg naar huis of elders.
Bedankt Annouck, voor het organiseren van deze activiteit.

Carel


Naar verhalen overzicht