Beekse Bergen 6 april 2013

Hoor je Afrika, dan denk je aan The Big Five: de vijf meest legendarische dieren van dit continent! Safaripark Beekse Bergen is het enige wildlife park in de Benelux waar je neushoorns, olifanten, luipaarden, buffels én leeuwen op één dag kunt spotten. Je komt ze tegen tijdens een tour door het 120 hectare grote park. Tijdens jouw safari vertellen de rangers spannende en grappige weetjes over de dieren. Wanneer vallen leeuwen hun prooi aan? Maar ook: hoeveel kilo poept een olifant elke dag? Ga op avontuur en je komt alles te weten!
En daarom ging F4F op 5 april naar de Beekse Bergen. De opkomst was groot en er waren 3 gastdeelnemers aanwezig.

We werden opgewacht door een ranger, die ons de rondleiding ging geven. Het was een jonge vrouw, ze heette Sara. De rondleiding begon bij de apen. De apen leven echt in familiebanden en zijn ook agressief. De rangorde is een belangrijk onderdeel van de omgang met elkaar. Er waren op het moment ook kleine apen. Deze worden geprobeerd om door de moedersapen te laten opgroeien. Dat gaat nog niet altijd goed. Omdat er veel apen zijn die met de fles zijn groot gebracht. Zo proberen de moederapen door middel van afkijken van elkaar om het jong goed op te voeden. Apen hebben een lange kindertijd, net als bij mensen.

Chimpansees
Slim hoor! Niet de sterkste man met de meeste spieren is de baas in een groep chimpansees. Het is degene die het beste de ‘apenpolitiek’ beheerst en vriendjes weet te maken die hem helpen.
Het voedsel van chimpansees bestaat voornamelijk uit rijpe vruchten. De dieren houden echter ook van een menu met bladeren, schors, noten, zaden en bloemen. Een klein deel van het chimpansee-menu bestaat uit dierlijke prooien zoals termieten en mieren. Ze steken dunne stokjes in de ingang van een mieren- of termietennest. Dan trekken ze het stokje er weer voorzichtig uit. De insecten die op het stokje zijn gelopen kunnen ze er dan eenvoudig aflikken. Als chimpansees de kans krijgen, eten ze ook wel eens vogels, boszwijntjes, kleine antilopen of andere apensoorten. Zo’n vleesmaaltijd is een echt feest voor chimpansees. Chimpansees jagen maar enkele keren per jaar.

Mantelbaviaan
Mantelbavianen leven in grote groepen. Zo’n grote groep bestaat weer uit kleinere groepen. De kleinste groep wordt een ‘harem’ genoemd en telt één volwassen man en diverse vrouwtjes met hun jongen. Harems die familie van elkaar zijn, vormen een ‘clan’ en zoeken samen naar voedsel. Tussen de families is er geen strijd. Ook als er gevaar dreigt, steunen zij elkaar. Aan het einde van de dag komen de clans op rotsen samen om te slapen. Bij elkaar zijn dat soms wel honderden dieren. In Safaripark Beekse Bergen leven tien harems samen. De haremleider is de vader van bijna alle jongen in de harem.
De mantelbaviaan valt op door zijn kraag met lange, grijze haren. Alleen de volwassen mannetjes hebben zo’n fraaie kraag. Bijzonder is ook het rode achterwerk. Bij vrouwtjes zwelt dat achterwerk tijdens de maandelijkse vruchtbare periode enorm op. Alle mannetjes vinden dat heel aantrekkelijk. Maar alleen de leider van de groep mag met haar paren.

Na de apen kwamen we bij de zebra’s aan. Deze dieren zijn een stuk makkelijker. In die zin dat er minder familiebanden zijn. Zebra’s vormen tijdelijke kudden van één hengst en een aantal merries. Een hengst verdedigt zijn leefgebied tegen andere mannen en verlaat zijn gebied bijna nooit. Zelfs niet als een groep vrouwen dit wel doet. Hij blijft wachten op een volgende groep merries om mee te paren. De strepen op de ruggen van de zebra zijn om de jager op een dwaalspoor te zetten. Zodat het moeilijk is om zich op één dier te richten en zo zijn ze sterker in een groep.

Na een stukje lopen stond daar een hele grote olifant. Een mannetje dat alleen stond. Deze olifant was alleen, omdat het de periode van paren is. De klieren op zijn voorhoofd waren dik en dan is het nodig om alles goed met voltage te omringen. Zodat dit immens grote dier de straling voelt en niet alles uit de grond zal trekken. Een groep olifanten (10 - 20 dieren) bestaat voornamelijk uit verwante vrouwtjes. Een wat oudere koe - zoals de vrouw wordt genoemd - heeft de leiding. De andere leden van de groep zijn haar zussen en dochters met hun kalveren. De leidster bepaalt het tempo van de kudde, waar de olifanten naar toe gaan en wat ze doen. Als de leidster sterft neemt de oudste vrouw van dat moment haar taken over. De mannen - bullen - verlaten de groep nog voordat zij volwassen zijn. Zij vormen mannengroepen of leiden alleen een zwervend bestaan. De stier heeft zijn eigen verblijf. In bepaalde perioden hebben de mannetjes een verhoogde seksuele activiteit: de must. Ze gaan dan op zoek naar vruchtbare vrouwtjes. Als de vrouwtjes in het park in de vruchtbare periode zitten gaan ze enkele dagen ‘op bezoek’ bij de stier.

Verderop kwamen we een heel interessant gebeuren tegen. Er waren twee olifanten en de apen zaten ook bij de rots. De olifanten konden bij de apen in de buurt komen. De ene olifant was heel tolerant tegen de apen. Maar de andere olifant ging tegen de apen boos doen. Water drinken en dan op de apen spuiten. De apen daagde de olifant uit en er ontstond een opstoot. De ene olifant kwam het opnemen voor de apen en deed de oren wijd tegen de andere olifant om deze te kalmeren.

Rond 12.00 uur werden de leeuwinnen gevoerd. Dat was heel indrukwekkend. We stonden op een goede plaats. De jeep van de beekse bergen kwam het terrein op rijden en leeuwinnen waren helemaal aan het volgen waar de wagen naartoe ging. Leeuwinnen weten ook wat de zwakke plekken van een jeep zijn, dat zijn de banden. Daar gaan ze soms heen en bijten in de banden. Maar als het eten snel komt blijven ze bij het eten. Er werden meerdere stukken vlees gebracht en ze gaan shoppen bij de andere. Het verste vlees word als eerst gegeten en dan de rest.

Er was met de leeuwinnen ook nog wat leuks. Deze zijn geëmancipeerd. Er is een mannetje bij gelaten. Maar deze man zat niet goed in de manen en toen werd de man door de vrouwen in zijn nachthok gejaagd en gingen er met zijn 5 en voorliggen. Dit mannetje was geen held. Ze hebben hem weg moeten halen en bij een jong vrouwtje geplaatst. Nu zijn er welpjes van gekomen. Het vrouwtje kijkt echt naar de grote van de manen van het mannetje.

Neushoorn
Sinds 1972 toen de eerste dieren in het safaripark kwamen, zijn hier al meer dan twintig neushoorns geboren. Met dit hoge aantal levert het park een belangrijke bijdrage aan het Europese fokprogramma. Na een draagtijd van ongeveer anderhalf jaar wordt een kalf geboren. Een jonge neushoorn blijft meestal 2 tot 3 jaar bij zijn moeder. Vaak tot er weer een jong wordt geboren. Neushoorns zijn volwassen als zij circa 5 jaar oud zijn. Er was nu ook een kleine neushoorn te bewonderen. Erg mooi om te zien.

Luipaard
De boom in! Als een luipaard een prooi heeft gevangen, verstopt hij die voor andere roofdieren. Soms is een prooi zwaarder dan hijzelf. Maar alles wat hij te pakken krijgt, sleept hij veilig een boom in.

Buffel
Heb je ze gezien, de enorme hoorns op het hoofd van de kafferbuffels? Niet alleen de mannetjes, maar ook de vrouwtjes hebben ze. Deze hoorns hebben ze nodig om zich te beschermen tegen leeuwen. Als je goed naar de hoorns kijkt, zie je dat ze bij de mannetjes een soort schild op het voorhoofd vormen. Dit schild hebben de mannetjes nodig als bescherming, omdat ze vaker vechten dan de vrouwtjes. De stieren vechten niet alleen met leeuwen, maar ook met elkaar om te kijken wie het sterkste is.

Giraffen
Bij de bussafari kwam er een giraf naar de bus toe. Deze ging lekker bovenop de bus met die ruwe tong wat zoeken op het dak van de bus. Giraffen eten de bladeren en twijgen van bomen. Voornamelijk van de acacia, want die komt het meest voor op de Afrikaanse vlakten. De boom heeft lange doorns van wel vijf centimeter lang. Toch hebben de giraffen daar geen last van. Hun mond en lippen zijn immers bedekt met een eeltlaag. Daardoor voelen ze de stekels niet.

Naast de rondleiding met de ranger hebben de F4F-ers ook nog de bus- en bootsafari gedaan. En nog hadden Viola en Annouck de tijd om naar de roofvogelshow te kijken. Dus al met al hebben de F4F-er een geweldige tijd gehad tussen al het “wildlife”. Na afloop hebben ze nog heerlijk gewokt in Biest Houtakker. Viola, bedankt voor de organisatie van deze geweldige activiteit.

Jessica


Naar verhalen overzicht