Een afwisselende middag in het Biesbosch 16 augustus 2014

Zaterdag 16 Augustus waren we voor een Friends 4 Fun activiteit in Werkendam beland, namelijk in een gedeelte van de Biesbosch. Welnu, om daar te komen was voor sommige toch nog en hele reis, volgens de landkaart lag het gebied net naast de snelweg maar dat viel dus voor een hoop deelnemers tegen. Vanaf de snelweg was het nog zo ongeveer een kilometer of dertien, maar dat was wel via polderwegen en dijken, in ieder geval een hele mooie route om alvast van het natuurschoon te genieten.

Ikzelf moest ook een aangepaste route rijden ivm allerlei wegwerkzaamheden maar dat mocht de pret ook niet drukken, had een mooie route opgezocht dwars door Dordrecht heen en dan overvaren richting Werkendam, gelukkig hoefde ik niet lang te wachten voor ik de veerpont op kon rijden [hij gaat maar drie keer in een uur]. Tien minuten later was ik aan de overzijde van de Merwede en was ik na twee kilometer op de plaats van bestemming.

Marjolein had een gezellige eetgelegenheid gevonden dicht bij de plaats waar we moesten zijn, daar hebben we met vijf deelnemers gezellig van de lunch genoten en gelijktijdig al een beetje bij gekletst met iedereen. Er was ruime keuze op de lunchkaart dus iedereen heeft zijn buikje vol gegeten.

Nadat we allemaal klaar waren zijn we naar het parkeerterrein gereden van het Biesbosch museumeiland, daar kwamen we gelijktijdig met de andere deelnemers aan en was de hele club compleet.

Na een korte wandeling arriveerden we bij het museum, buiten stond op een schoolbord dat de vaartocht met de fluisterboot om kwart over twee uit zou varen dus wij dachten dat we lekker de tijd hadden maar even later werd er omgeroepen dat we toch bij de boot verwacht werden omdat we blauwe kaartjes hadden [de rode kaartjes waren voor kwart over twee maar dat stond niet op het bord]. Snel even naar de fluisterboot gegaan en helaas konden we toen niet gezellig bij elkaar zitten maar volgens mij heeft iedereen wel kunnen genieten van de fluistervaartocht.

Onze stuurman was een gepensioneerde schipper en vertelde dat hij heel erg veel had gezien tijdens zijn werkzame [betaalde] leven maar helemaal onbekend was met de Biesbosch.

Gelukkig had hij in de loop der tijd wel van de geschiedenis van de Biesbosch geleerd en kon hij dat duidelijk vertellen.

De Biesbosch is ontstaan na de Sint Elisabethsvloed van 1421, vanaf die periode verdienden Griendhakkers, Rietsnijders, Biezenvlechters, Jagers en boeren op afgelegen boerderijen een karige boterham.

In de tweede wereldoorlog was De Biesbosch een ideaal onderduik adres, dat kwam door de ontoegankelijkheid van het gebied waardoor je eenvoudig een hut kon bouwen en het redelijk te doen was om aan voedsel te komen zowel door landbouw als door visserij.

Tegenwoordig zijn er ook weer bevers in het gebied, helaas hebben wij ze niet gezien maar s avonds zijn er speciale bevervaartochten, het was ook te dicht begroeid om de beverburchten te zien maar de schipper vertelde dat ze flink groot zijn zowel onder water als boven de grond.

Tijdens het varen hebben we natuurlijk genoten van de uitzichten in de verte en de vogels die we zagen, ik geloof dat niemand last heeft gehad van de deining van de fluisterboot want het waaide flink op het open stuk water.

Tegenwoordig word er steeds meer terug gegeven aan de natuur en worden omgevallen bomen en dergelijke niet meer opgeruimd, zo lagen er ook diverse bomen en takken in het water die door de schipper vakkundig werden omzeild.

Zo kwam er weer een einde aan de vaartocht en hebben we in het museum wat te drinken of iets te eten genomen, dit moesten we uit automaten halen omdat het museum verbouwd werd. Het apparaat met snacks werkte niet helemaal mee, maar gelukkig was Sabine erbij en die wist uit haar schooltijd hoe dat opgelost kon worden, welnu dat werkte hoor, en het gevraagde viel in de opvangbak, dus iedereen tevreden.

Daarna hebben we een heerlijke wandeling door het gebied gemaakt waar we ook een hut tegenkwamen die open was en waar je kon zien in wat voor ruimte ze vroeger met en aantal mensen heel de week in woonden en uitrustten, ze hadden geen water en dergelijke om zich te wassen, dus je begrijpt waarschijnlijk wel dat het er toen niet altijd even fris heeft geroken.

Na de buitenwandeling nog een wandeling door het museum gedaan waar we mooie uitstallingen zagen van wat er vroeger allemaal te doen was in De Biesbosch. Zo werden er oude beroepen uitgebeeld en was er oud gereedschap te zien.

We hadden nog wel iets langer in het museum rond willen lopen maar het ging sluiten en werden we verzocht om naar de uitgang te gaan.

Buiten bij de parkeerplaats heeft iedereen zijn of haar auto weer opgezocht en is ieder naar huis gegaan, ik weer leuk met de veerpont en de anderen weer via de lange dijk en polderwegen naar de snelweg toe.

Vond het weer een hele gezellige activiteit en Marjolein bedankt voor het organiseren.


Carel


Naar verhalen overzicht