Wandeling en historie ontdekken van Slot Loevestein 19 oktober 2014

Vandaag stond een bezoek aan Slot Loevestein op de agenda, voorafgegaan aan een korte wandeling met gids van Staatsbosbeheer. Het was tevens een 'familiebezoekje': de gids is namelijk de zus van 1 van de deelneemsters, dus de activiteit begon met 'zoek de verschillen'..
De wandeling was in het natuurgebied bij het slot, tussen de Schouwendijk en de Waal. In dit gebied liep ook een groepje konikpaarden rustig te grazen, altijd leuk voor wat foto's. Deze paarden zorgen er oa voor dat het gebied een open karakter behoudt door het grazen en het eten van boombast.
Van de gids kregen we een vergrootglaasje te leen, voor het bekijken van klit, mos, rivierzand en boombast: van dichtbij is duidelijk te zien waarom klit zo klit! Al met al een leuk inspirerend wandelingetje met 'onze gids', misschien een idee om dit te verlengen naar een langere wandeling (met deze gids !) ?

Na de wandeling was het ongeveer wel tijd voor een tussendoor activiteitje: de koffie of thee aangevuld met hier en daar een appelgebak.
Tevens een mooi moment om ook eens de 'Napoleontische exercitie' te bekijken. Rond het kasteel liepen diverse '19e eeuwse soldaten' rond, en in het buitenterrein werden wapenoefeningen gehouden: met de nodige regelmaat was een goeie knal te horen! Dit geeft een bezoek aan het slot gelijk wat 'authenticiteit'..

Hierna stond het volgende punt op de agenda: bezoek aan het slot.
Nadat iedereen voorzien was van een platte sleutel en het kastje voor de 'audiotour' konden we op pad. Eerst het 'museumgedeelte' in de soldatenhuisjes bezocht. Met de sleutel kon je een 'huiselijke sketch' zien van bijvoorbeeld een geanimeerd gesprek tussen de vrouw van een soldaat en haar kinderen, die zich afspeelde achter de opgehangen was. In het museumgedeelte zelf lagen diverse in de omgeving opgegraven spullen uit de 'Napoleontische tijd'.
Hierna zijn we het kasteel zelf binnen gegaan, het buitengelegen binnenpleintje maar kort bekeken want het begon nu toch ietwat te regenen. Het kasteel bestaat uit vele vertrekken, doordat ieder een eigen tempo had in het bezichtigen hiervan waaierden we als F4F'ers nu wel wat uitelkaar..

Vergeleken met andere kastelen zijn de ruimtes in kasteel Loevestein toch wat kaal, maar dit hoort wel bij de sfeer zoals het kasteel ook in vroeger tijden was: het was niet voor niets dat ene Hugo de Groot dit kasteel per boekenkist ontvluchtte ;-)
Met de sleutel kon je ook hier weer diverse korte sketches starten die bij de kamer of omgeving passen. Hierdoor ging het kasteel ook een stuk meer 'leven'!
Tevens hebben we ook de 'storytelling' van twee vrijwilligers 'bijgewoond'; een 'interactieve uitleg' over de opbouw van het slot en uiteraard het 'levende verhaal' van Hugo de Groot. Enkele kinderen mochten hierbij meespelen als bijvoorbeeld Hugo de Groot en zijn vrouw. Het was leuk om te zien hoe de vrijwilligster meeging in de opmerkingen van de kinderen, Hugo's lievelingsmaaltje was blijkbaar pizza ;-)

Na het bezoek aan het kasteel zelf nog samen met de overgebleven F4F'ers nog het torentje bezocht, het 'knoppen-geweer' en het 'lampen-kanon' uitgeprobeerd. Met het geweer weinig raak geschoten, maar Maaike lukte het uiteindelijk om een mooie knal uit het kanon te laten knallen!
Ook deze keer kunnen we weer van een geslaagd F4F uitje spreken, bedankt voor de organisatie Esme!

John


Naar verhalen overzicht