Rondleiding in de Leidse Schouwburg 22 november 2015

Vandaag gaan we een dagje naar Leiden voor een rondleiding door de Schouwburg. Eerst gaan we lunchen bij onze vaste tent “ De Bruine Boon”. Het eten is hier heerlijk en we hebben ook een gezellige ober die ons nog wat probeert te leren over Crowdfunding. Carel leert hem vervolgens nog iets over de groentetuin, dus al met al een lekkere en leerzame lunch.
Vervolgens naar de Schouwburg die speciaal voor ons vanmiddag open is. We worden verwelkomd door Sjoerd, onze gids van vanmiddag, die ons eerst vraagt of we voor een bepaalde tijd weer weg moeten zijn. Nou nee hoor, we hebben de hele middag. Onder het genot van een kopje koffie of thee vertelt Sjoerd ons dat de Leidse Schouwburg, met een leeftijd van 310 jaar, de oudste van Noord west Europa is. Wauw, dat is indrukwekkend. Na een stukje van de geschiedenis te hebben verteld gaat hij ons voor naar boven waar o.a. een schilderij hangt (de Leidse Nachtwacht genoemd) met daarin divers bekende Leidenaar verwerkt. Het is even zoeken waar we ontdekken o.a. Paul van Vliet en Alexander Pechtold.
Dan brengen we een bezoek aan de zaal, en wat een prachtige zaal met een kroonluchter, bladgoud en rood pluche. Sjoerd vertelt dat de mensen vroeger niet stil waren in het theater maar meer met elkaar in gesprek. De show was bijzaak zoals je nu wel eens de televisie op de achtergrond aan hebt. Er waren natuurlijk ook range en klasse en de lagere klasse zat beneden zodat de hogere klasse vanaf het balkon op ze neer kon kijken. Ook werd er regelmatig gevochten in het theater zodat de politie altijd aanwezig was. Dat is tegenwoordig gelukkig een stuk beschaafder geworden.
Nadat Carel nog even op de stoel plaats genomen heeft waar koningin Maxima op heeft gezeten gaan we naar de kelder. We belanden in de donkere orkestbak (die toch een stuk kleiner is dan ik had verwacht) waar we het verhaal te horen krijgen dat in de tweede wereld oorlog het verzet zich in deze ruimte schuil hield terwijl de Duitsers in de zaal naar een show zaten te kijken. Ja, in het theater is niets wat het lijkt.
We vervolgen de route naar de Green room. Sjoerd vertelt dat de naam “green room” afkomstig is uit de tijd dat er alleen reizende theaters waren. Als iemand dan vroeg waar ze zich om konden kleden dan zeiden ze “in de Green room” en daarmee bedoelde ze, achter de struiken. De Green room is trouwens niet zo leeg als gedacht want over de aanrecht ziet we een muisje lopen. Hmm, die wil zeker ook beroemd worden.
Na nog een bezoekje aan de kleedruimtes te hebben gebracht gaan we het podium op, daar staan we dan. Met een compleet lege zaal die vanaf hier ineens een stuk kleiner lijkt. Ook hier heeft Sjoerd weer de meest boeiende verhalen te vertellen en al onze vragen weet hij ook te beantwoorden. Tegen 16.00 uur verlaten we eindelijk de Schouwburg, zowel wij als Sjoerd hebben erg genoten van deze rondleiding die met 2,5 uur twee keer zo lang duurde als normaal.
Inmiddels hebben we wel weer trek in iets gekregen en gaan we terug naar “De Bruine Boon” om onder het genot van een drankje en de beroemde appeltaart na te praten over deze erg geslaagde rondleiding.

Debby bedankt voor het verzinnen en organiseren van deze geslaagde middag.

Groeten,


Susan


Naar verhalen overzicht