Vaarwandelen Vughtereiland 6 juni 2015

Op een zonnige dag begin juni verzamelden de Friends in restaurant Christoffel in Den Bosch. Na wat verwarring bij de serveersters, die nog wakker moesten worden, had iedereen zijn eigen bestelde lunch voor zijn/haar neus staan. Tijdens de heerlijke lunch werd er lekker bij gekletst en voor we het wisten was het tijd om naar het afspreekpunt te gaan. Het restaurant lag dichterbij dan verwacht, dus we waren ruim op tijd. Daar aangekomen was het erg druk en schrokken we een beetje van de grootte van de groep. Gelukkig bleek dat het 2 groepen zouden worden en dat de ene groep begint met varen en de andere eerst de wandeling heeft. Halverwege zou er gewisseld worden. Wij zouden bij elkaar blijven en er kwamen, na enige tijd wachten, nog 2 dames bij. We liepen eerst met Marius (dacht ik…) een stukje uit de stad. Verbazingwekkend hoe snel je al in een stil gedeelte van Den Bosch staat. Daar begon hij zijn verhaal met de mededeling dat we wel flink door moesten lopen, want we hadden een flink stuk af te leggen. Of hij zelf dat gevoel had of dat het een grapje was…??? I.i.g. was het prima te doen en konden we genieten van de vele verhalen en de bijzondere plekken die hij ons liet zien, w.o. een oud klooster, een hofje en een heel klein poortje, dat alleen geschikt bleek voor Annouck. Na wat balanceeroefeningen over een sluis en onder een brug door kwamen we aan bij de fluisterboot.

Debby

De tweede helft van de activiteit gaat verder via het water. Bij het punt met de moerasdraak gaan we aan boord van een fluisterboot [Moerasdraak is het zelfbedieningspontje om de Dommel over te steken].
Onze schipper voor deze toch begint te praten en gaat aan één stuk door, te snel voor mij om alles goed te onthouden, dus met behulp van internet mijn verslag gemaakt. De schipper wijst ons op de Bossche Broek, dat is een moerasgebied van 202 Ha. Het is één van weinige stukjes natuurgebied dicht bij de stad. Je kan er heerlijk wandelen en lopen er ook herten rond.
De moerasgronden dienden vroeger als natuurlijke verdedigingslinie. De tocht vaart ons langs de vestingmuren [Singelgracht] en we kunnen zien hoe de muur gerestaureerd is ook is er een strook riet/gras aangebracht die dient om als er ijs licht de vestingmuur te beschermen.
Verder varend komen we in de smalle doorgangen van de stad, vroeger een open riool, nu geheel gerestaureerd en gelukkig stinkt het nu niet meer.
Vroeger was het ongeveer 12 kilometer lang, nu nog 4 kilometer. Ook is goed te zien hoe de verschillende funderingen voor de doorgangen zijn aangebracht.
Het is nu ook mogelijk om vanuit de Binnendieze via de trap het gemeentehuis binnen te lopen.
Het was een hele mooie vaartocht en voor degene die er niet bij waren zeker een aanrader om een keer te doen.
Karlijn, dank voor de organisatie! Was weer top geregeld!

Carel


Naar verhalen overzicht