Een dagje cultuur, geschiedenis en politiek in Den Haag 30 januari 2016

Nadat het bezoek Den Haag vorig jaar oktober door de 200 jaar Staten-Generaal viering niet was doorgegaan, was het nu eindelijk zo ver. Een bezoek aan Den Haag, inclusief de Gevangenpoort en het Binnenhof.
Viola had een leuk programma samengesteld, waarbij we zijn gestart met een heerlijke lunch bij ’t Goude Hooft; een Haagse herberg anno nu op steenworp afstand van de Gevangenpoort en Binnenhof.
Na onze buik rond te hebben gegeten zijn we richting Museum de Gevangenpoort gegaan.
De Gevangenpoort was vroeger de gevangenis van het Hof van Holland, waarin personen die een zwaar misdrijf hadden begaan terecht kwamen. De verdachten werden in de Gevangenpoort gehuisvest in afwachting van het proces. Hierbij was een duidelijk verschil tussen arm (met 15-20 personen in één cel) en rijk (een privé-cel met een goed bed en de mogelijkheid eten en drinken te laten komen en bezoek te ontvangen).
De gevangenen moesten hier wachten op hun vonnis, dat bestond uit een geldboete of een lijfstraf, bijvoorbeeld schandstraf (met een “bord voor je kop” op een podium op de markt staan met hierop de daad waarvoor je wordt gestraft), verbanning of de doodstraf. De doodstraf werd uitgevoerd “het Groene Zoodje” (de executieplaats).
De Gevangenpoort was een gevangenis, waar conform middeleeuws gebruik, als dan nodig werd geacht, marteling werd toegepast. Hier werd met name gebruik van gemaakt om de waarheid te achterhalen/ een schuldverklaring af te dwingen. Spreekwoorden als “vuur aan de schenen leggen” en “het werd heet onder de voeten” zijn hier duidelijk ontstaan. De beul, wat in die tijd een hoogstaande functie was binnen de gemeenschap, nam zijn werk zeer serieus en maakte gebruik van allerhande klemmen, kettingen en vuur om zijn doel “een bekentenis” te krijgen.
De bekendste gevangene van de Gevangenpoort was Cornelis de Witt.

Aansluitend zijn we richting ProDemos gegaan. Naast de organisatie van diverse activiteiten voor scholen, organiseert ProDemos rondleidingen door de verschillende gebouwen op het Binnenhof. Onder begeleiding van een enthousiaste gids hebben we eerst een film gezien waarin de samenstelling van het politieke bestel in Nederland werd uitgelegd, waarna we naar de Ridderzaal zijn gegaan.
Leuk en interessant om met eigen ogen te zien waar de troonrede wordt voorgelezen. Omdat een bezoek aan de Tweede kamer niet mogelijk bleek te zijn, werd dit vervangen door een uitgebreide wandeling langs de gebouwen van het Binnenhof.

Bedankt Viola voor de organisatie van deze leuke, interessante en afwisselende dag.


Annouck


Naar verhalen overzicht