Textielmuseum 12 maart 2016

Op zondag 12 maart jl. stond de activiteit textielmuseum in Tilburg op de agenda. Ons groepje bestond uit organisator Monique en Janine, Loes en ik. Vooraf heb ik met Monique, Janine en Jorkos gezellig geluncht in het textielcafé van het museum. Jorkos ging na de lunch het centrum van Tilburg verkennen. Loes sloot tijdens de lunch bij ons aan en daarna gingen wij met zijn vieren het museum in.

Het museum bestaat uit verschillende hallen op diverse etages.

De stappen van het proces van het textiel maken kon je goed bekijken. Er stonden diverse machines en veel textiel wat er gemaakt was. Het proces bestaat uit diverse onderdelen. Het proces begint met het voorbereiden van de wol. De duivelmolen zorgt ervoor dat de wol wordt losgemaakt en gemengd. Daarna wordt de wol gewogen in de bascule. In de schrobbelmolen wordt de wol gekaard (wolvezels worden gekamd). Dan is het klaar om gespind te worden. Tweede onderdeel is het spinnen. Tijdens het spinnen wordt de wol gescheerd op de kettingscheermachine (= het oprollen van de kettingdraden op een “boom” of klos die achterin het weefgetouw moet komen). Daarna komen de onderdelen: voorbereiden weven, weven, controle weven en afwerken.
Tijdens voorbereiden weven wordt op het jacquardweefgetouw een doek gewoven met motieven. Daarna wordt door de nopster de stof gecontroleerd op fouten of onregelmatig-heden. Bij de controle en afwerken wordt de wol gevold (= het krimpen van het geweven doek om het dichter te maken). Als laatste wordt de wol in de ruwmolen geruwd waardoor het zachter en wolliger wordt.

Na de processen hebben gekeken kom je in het Textiel lab. Hier kun je diverse weefmachines bekijken. Tijdens ons bezoek was er een machine in bedrijf. Doordeweeks zijn de machines volop bezig met het weven van allerlei textiel. Het museum krijgt veel opdrachten binnen van diverse jonge ontwerpers. Op het moment van ons bezoek waren ze bezig met een opdracht voor VT Wonen. VT wonen wilde graag een vloerkleed laten weven door het textiellab. Het vloerkleed zal door VT Wonen gepresenteerd worden op de woonbeurs in Milaan. Ook was het museum druk bezig met een enorm groot internationaal project. Een 700 meter groot (energieopwekkend) gordijn voor de nationale bibliotheek van Qatar. Een immens groot project. Er moeten eerst diverse grote lappen textiel geweven worden die dan weer aan elkaar worden genaaid tot één groot gordijn. Wat een gigaklus. We lazen op een bord dat het project in het voorjaar 2016 klaar zou moeten zijn. Ik heb nog niet gegoogeld of het intussen al klaar is. Ben wel reuze benieuwd hoe het geworden is.
In een andere hal was een tentoonstelling te zien van Sheila Hicks, een grote ontwerper die veel heeft ontworpen in de hele wereld. Ook hebben we een kijkje genomen in de damastweverij.

Na afloop van het bezoek aan het museum hebben we de museumwinkel bezocht. Hier kun je van alles kopen. Theedoeken en handdoeken gemaakt door jonge ontwerpers die deze hebben laten maken in het textielmuseum, boeken, onderzetters, hoesjes voor mobiele telefoons, tasjes, andere hebbedingetjes, kinderboeken, kinderspeeltjes en sieraden. Ik vond het een erg leuk en leerzaam museum. Ik heb een leuke middag gehad in het Textielmuseum met Monique, Janine en Loes.

Monique, heel erg bedankt voor de organisatie en voor de gezellige middag.


Esmé


Naar verhalen overzicht