Wandeling Oisterwijkse Vennen 21 augustus 2016

Zondag 21 augustus hebben we de wandeling gehad in Oisterwijk. De route heet de 14 vennen route.
Helaas was het erg regenachtig terwijl de hele week goed weer was geweest. Wat een pech maar toch was iedereen gekomen; Esmee, Martin, Mariska, Sabine, Jessica, John, Carel, Monique, Hennie en Loes. Vanwege de regen zijn we eerst wat gaan drinken in afwachting dat het iets droger werd. Spontaan waren ook mijn moeder, zus en haar dochter gekomen om ook te wandelen. Zij zijn hun eigen gang gegaan maar we hebben wel met de hele bubs dus even iets genutigd bij Piet Plezier.
Nadat onze glazen leeg waren en we moed verzameld hadden om de regen te trotseren is de club dus in tweeen gesplitst. Een groep maakte een korte wandeling en gingen minigolven en de andere groep hebben ongeveer 10 km gelopen.

Sabine:

Zelf heb ik de halve wandeling gedaan met daarna minigolven.
We waren met Esmee, Martin, Mariska en Sabine.
Vanwege de regen zijn we eerst gaan minigolfen waarbij Martin eerste werd.
Sabine tweede, Esmee derde, en Mariska vierde.
Hierna zijn we gaan wandelen. Dit was een hele mooie route.
Halverwege de wandeling zijn we nog wat gaan drinken bij de boscafe de Rode Lelie.
Toen zijn we terug gaan lopen naar Piet Plezier waar we hadden afgesproken.
Het was een leuk gezellig uitje ondanks de regen.

Groepje lange afstand:

De viertien vennen stammen uit de laatste ijstijd. De meeste zijn gevormd door de wind: die sleet de laagtes uit en stoof het zand op tot grote hopen eromheen. Later vulden de kommen zich met regenwater. Na een poosje regenen ging het steeds harder regenen en waren de paraplu's niet afdoende daarom hadden de meesten toch maar regenkleding aangetrokken om niet doorweekt te worden. Hennie mopperde af en toe wat doen we toch hier maar gelukkig was het ook af en toe droog zodat we nog beter konden genieten van de omgeving, de vennen, wat heide en het mooie bos. De vennen hebben soms aparte namen zoals Brandven, Diaconieven, Groot Kolkven, Voorste Goorven en Witven (vanwege het witte zand op de bodem). Het Brandven dankt zijn naam aan het feit dat hier bluswater uitgehaald werd. Het Groot Kolkven stamt uit de ijstijd. Het ven is een restant van een oud smeltwaterdal, dat ontstond door een grote kolkende waterstroom.
Na een flinke stuk gelopen te hebben, ongeveer 1 uur hebben we even gepauzeerd heerlijk buiten op een terras van een voormalig boswachterswooning het boshuis Venkraai. Daarna konden we er weer tegenaan. Uiteindelijk was de 2 uurwandeling iets langer dan dat we dachten maar omdat de omgeving zo mooi was vonden we dat niet erg. Soms hoorden we hoe ver is het nog grote smurf (wie zou dat nou vragen?) maar uiteindelijk kwamen we moe maar voldaan aan bij Piet Plezier.
Daar met een grote groep nog wat gedronken en of gegeten en toen is iedereen weer naar huis gegaan.
Medewandelaars ik willen jullie bedanken dat jullie allemaal de regen getrotseerd hebben en voor de gezellige middag.

Loes en Sabine


Naar verhalen overzicht