Zilvermuseum en Wandeling 9 Oktober 2016

Vandaag stond een bezoek aan het Zilvermuseum op de agenda, in de woonplaats van een van onze deelneemsters!
Met Sabine naar Schoonhoven afgereisd dus, en de auto bij de ruime langparkeer voor het veer neergezet, ruimte genoeg. Hierna een paar minuten lopen naar de verzamelplek, de thuisbasis van Jolanda. Aldaar genoten van een bakske thee met als-ik-het-goed-heb 'Schoonhovensche gekruyde fonteynkoeck', deze was welzekers goed te eten :-)
Toen de hele kliek compleet was zijn we naar het zilvermuseum gelopen, waar we als eerste de jassen en vooral (grotere) tassen in de garderobe moesten achterlaten. Het is namelijk niet toegestaan de getoonde objecten thuis verder te bezichtigen ;-)
De organisatrice Jolanda had de dagindeling zo gemaakt dat al vrij snel 'onze' gids klaarstond voor de rondleiding. Op de eerste verdieping is onder andere een inrichting van een ouderwetse zilversmederij te zien, waarbij de gids een uitleg gaf over de diverse smeedtechnieken. De overige ruimte staat onder andere een lange tafel met hierop diverse pronkstukken voor -uiteraard- aan tafel, ingedeeld in jaartallen. Aan weerszijde van deze tafel staan meerdere vitrines die ieder een bepaald onderwerp belichten. Zo is er bijvoorbeeld een vitrine met kledingtoebehoren zoals ambtskettingen en ceintuurgespen, een vitrine met diverse besteksoorten, een vitrine met miniaturen, en een vitrine met een roomse en een protestantse kerkinrichting. De gids gaf hierbij diverse toelichtingen, en dan gaat zo'n museum toch een stuk meer 'leven'. Op de bovenste verdieping was al de eerste opzet voor de nieuwe expositie 'Crowned' te zien, en een doe-lab waarbij je zelf je eigen sieraad kan maken.
Tenslotte zijn we naar de begane grond gegaan, waar een zilversmid zijn kunde 'live' liet zien. Da's best priegelwerk, zo'n filigraan sieraad...
Na de rondleiding zijn we nog 'op eigen gelegenheid' het museum rondgegaan. Jolanda was de eerste die de 'vragenkluisjes' open wist te maken, een leuk puzzelelementje in dit museum !
Na het museumbezoek even snel wat te drinken genomen, want al vrij snel stond de gids voor de historische stadswandeling Schoonhoven al voor ons klaar !
Het was vandaag 'culturele zondag', dus als extra konden we vandaag binnen bij een zilversmid kijken. Oorspronkelijk werden in dit atelier gebruiksvoorwerpen zoals lepels gemaakt, maar tegenwoordig maakt deze zilversmidse in dit atelier diverse mooie sierraden. De oorspronkelijke apparaten voor het bijvoorbeeld het vormen van een lepel waren nog wel aanwezig! Het naast het atelier gelegen gebouw was oorspronkelijk de werkplaats met hierin een grote oven en een (krappe) ruimte waar men naast elkaar gezeten het zilver bewerkte. Ondanks het enkel glas in de ramen zal het hier nooit echt koud zijn geweest lijkt mij...
Na dit atelier-extraatje is de eigenlijke stadswandeling Schoonhoven gedaan. Het was prima weer, dus we konden alles in een mooi licht bekijken. De stadsgids was een dermate goed verteller, dat ik weinig tijd 'overhad' voor het maken van foto's ;-) ! De scheve kerk, de stadsmuur, de heks verbranding, de verdedigingswerken, de olifanten, de beiaard-klokken, het Bentheimer zandsteen poortje, het gouden hoofd, en vele andere opmerkelijkheden kwamen aan bod..
Bij het verlaten van de stadspoort was ook de wandeling ten einde. Diverse opmerkelijke Schoonhovense elementen hebben we nog niet gezien, dus we hebben weer een activiteit die op later op herhaling zou kunnen !
Deze geslaagde dag hebben we gezamenlijk afgesloten met een drankje bij restaurant Lekzicht. Hierna zijn de meeste F4F'ers weer op weg naar huis gegaan.
Om de dag helemaal in Schoonhoven stijl af te sluiten zijn we (Sabine, Jolanda, Hennie en ik) nog restaurant 'Lekkerr' nog bezocht voor het avondeten. De sparerib smaakte weer prima!
Dank aan Jolanda voor de organisatie!


John


Naar verhalen overzicht