Wie is de Mol? 22 april 2017

Op zaterdag 22 april maakten ik en nog 7 friends4funners (Karlijn, Susan, Sabine, John, Hennie, Esmé en gastdeelnemer Martin) ons op om een mol in ons midden te ontmaskeren. Na wikken en wegen welke dikte jas ik aan zou doen, was ik achteraf blij dat ik voor de dikste gekozen had. Het was frisjes in Woudenberg op de Grebbelinie. Aangekomen bij 'Bij Aaltje aan de linie' werden Susan en ik verwelkomt door een luid gezang van 'Er is er één jarig', want inderdaad ik was jarig die dag (leeftijd onthulling op aanvraag).
We begonnen met een drankje en een lekker gebakje en nadat we weer bijgekletst waren, kregen we uitleg over het spel. Het uiteindelijke doel was om zoveel mogelijk punten te halen en natuurlijk de mol te ontmaskeren. Er waren 2 teams: 7 friends4funners tegen 1 mol (is helemaal niet zielig hoor 7 tegen 1). Welk team zou de meeste punten scoren en dus winnen?
De hoofdopdracht waar wel 10 punten mee verdiend konden worden, was meerkeuze vragen beantwoorden. De vragen hoorden bij een foto genomen op de wandeling over de Grebbelinie. Elk antwoord stond voor een letter. Bij terugkomst moest er gepuzzeld worden op een 11 letterig woord. Als dat goed was, werden er 10 punten verdiend door team Friends4fun, was het woord fout dan gingen de punten naar de mol.
Naast deze gezamenlijke opdracht had iedereen (behalve de mol) een individuele opdracht die per individu 1 punt op kon leveren. Zo werden er ongemerkt ✂✂✂, een ✂✂✂, een ✂✂✂, zelfs ✂✂✂, een ✂✂✂ ✂✂✂, en ✂✂✂.
De route werd trouwens ook bepaald aan de hand van foto's en pijlen. Als groep besloten we dat John betrouwbaar was en dus de navigator. Al werd er natuurlijk regelmatig iets dubbel gecheckt, want je weet maar nooit hoe de mol zich vermomd.
Al gauw kwamen er verschillende mol verdenkingen naar boven en werd er besloten dat het fototoestel om individuele opdrachten te laten slagen uit handen van Susan werd genomen en overgedragen aan Hennie. Verder was Martin in controle over de QR code informatie, want overal hingen QR codes waarmee informatie van de omgeving opgevraagd kon worden en vragen van de hoofdopdracht beantwoord. Een rode draad door het hele spel was toch wel een vraag over een schuur, werden daar kippen, paarden of koeien gehouden. Twijfel bestond tussen ✂✂✂ en ✂✂✂. Karlijn liep er erg nonchalant bij en zette halverwege de wandeling ✂✂✂. Ah, achteraf was dat dus haar individuele opdracht; 1 punt voor team Friends4fun. Na 3 kwart van de wandeling waren mijn verdenkingen gevallen op Susan en Karlijn. Het woord bondje was al een keer gevallen en ja hoor, Karlijn en ik sloten een bondje en wisselden informatie uit over de individuele opdrachten.
Tegen het einde van de wandeling kwamen we een boer op tractor tegen en liepen we toevallig ter hoogte van de beruchte schuur. Sabine en Esmé besloten aan hem te vragen welke dieren in de schuur waren. Vol overtuiging kwam Sabine terug het waren toch ✂✂✂ en geen ✂✂✂. Mmm, echt waar? Paarden kenner Esmé gaf hardop haar twijfels aan. Waarop Karlijn en Martin besloten om gewoon even naar het bedrijf toe te lopen en het te vragen. Ai, het was een ✂✂✂boerderij. Sabine, hoe verklaar jij de ✂✂✂??? Direct gingen de radertjes in mijn hoofd draaien, zou ik de hele wandeling tunnelvisie hebben gehad door op Karlijn of Susan te zitten?
Ondertussen waren we weer terug bij Aaltje en werd er gepuzzeld op het woord: ✂✂✂. Yes, 10 punten voor team Friends4fun. Ook alle individuele opdrachten waren goed verlopen. Tot slot de laatste punten verdeling: iedereen had bij terugkomst op een papier moeten invullen wie hij of zij dacht wie de mol was. Iedereen had gekozen voor Sabine, behalve Sabine die dacht Karlijn. En ... het was Sabine dus nog eens 7 punten voor team Friends4fun en 1 punt voor de mol.

De mol was ontmaskerd en team Friends4fun had gewonnen. Het was een gezellige middag! Bedankt Karlijn voor de organisatie en Sabine, je was een geweldige mol.

Groetjes,


Viola

(noot: in bovenstaand verhaal is geknipt om nieuwe molloten een open uitdaging te geven !)


Naar verhalen overzicht